Изкуствен интелект оценява вашето селфи

Най-харесвани са жени с дълга коса, леко наклонена глава и чело, леко отрязано при кадрирането

Реклама

Вече има софтуер, който оценява селфита и ви казва дали снимката е добра. Негов автор е Андрей Карпати, който в момента пише докторската си дисертация в Станфорд.

Той е изтеглил от интернет пет милиона снимки, отбелязани с таг #selfie. От тях е отделил два милиона, на които има само едно лице. След това е „обучил” изкуствения интелект Convolutional Neural Networks, често използван за разпознаване на снимки по различни критерии, кои снимки са хубави и кои не. Това е направено според броя на лайковете, които всяка снимка има в социалната мрежа. За да бъде коректна оценката, е отчетено съотношението лайкове/брой последователи (приятели). Тоест, ако вашата снимка е с 10 лайка, а вие имате във Facebook 100 приятели, това е с по-голяма тежест отколкото снимка с 20 лайка на потребител с 300 приятели. Освен това софтуерът анализира цветовете и формите във всяка снимка

Резултатите са следните – дамските селфита са по-харесвани и това едва ли е изненада за някого. Любопитни са детайлите – най-харесвани са снимки на жени с дълга коса, които са наклонили леко главата си, а част от челото е отрязано при кадрирането. Снимките с филтри, рамки и добре наситен цвят на лицето също се класират по-нагоре в социалните мрежи.

Мъжките селфита се харесват най-много, ако се вижда цялата глава и раменете. Малко по-дългата коса, сресана назад, също носи точки.

Най-лошите селфита са тези, направени при слабо осветление, в група с други хора, както и снимките, направени прекалено отблизо.

Андрей Карпати е направил бот, който автоматично ще оцени вашата снимка и ще ви върне отговор до една минута! Точността на преценката е 60%.

Трябва просто да публикувате в Twitter снимката, като напишете в съобщението @deepselfie

За препочитане е снимката да бъде квадратна, защото така или иначе ботът ще я преобразува до квадрат, а това може да доведе до лошо кропване (изрязване) и съответно до неточна оценка.

Горе вляво са най-добрите снимки, долу вдясно - най-слабо оценените
Снимка: Andrej Karpathy