Как да разберете, че партньорството ви е нездравословно

Разчупете връзките с хора, които ви подценяват, унижават, пренебрегват

Реклама

Истинската връзка е може би най-важното нещо в живота, но когато тя стане нездравословна, може да създаде много поражения върху психиката и тялото ви. Някои хора не разпознават лошата връзка, която имат и се залъгват, че могат да променят партньора си.

Нездравославна връзка е тази, където има насилие, недоверие, жестокост, липса на отговорност, обвинения, манипулации, прекалена ревност.

Ако видите тези признаци, не ги подценявайте.

Проявата на жестокост към животни или хора с ритане, удряне, бутане са признаци на агресивност. Изявеният гняв с хвърляне на предмети и удряне по масата също са признаци на агресия. Най-добре е да прекратите взаимоотношенията си с такъв човек.

Неподправеният егоизъм се демонстрира чрез омаловажаване и обезценяване на вашите качества и постижения, и пренебрежение на чувствата ви. Едновременно с това от вас се очакват огромни неща и трябва да посрещнете всичките техните емоционални и физически нужди. Дори ще се окаже, че носите отговорност за тяхното щастие и настроение, т.е. уважението и щедростта текат само в едната  посока, но не към вас.

Контролиращо поведение се забелязва, ако вашият партньор проверява телефонните ви обаждания, съобщения, имейли. Държи под око всяка вашата активност. Без съмнение контролът е, защото ви подценява и смята, че не ви достигат сили и ум да се справите сами.

Собственическо отношение се изразява под формата на ревност и наложена ви изолация от семейството и нови контакти. Внезапни ненадейни проверки, дебнене и всичко това, поднесено от позицията на силна влюбеност и загриженост. В това чувство за притежание отсъства и следа от доверие във вас. Това не е любов.

Постоянните критични забележки ви карат да се чувствате глупави, неадекватни и недостойни. Не са зачитани вашите мисли и думи, дори се случва да ви унижават пред  другите. Останалата горчивина във вас, че не сте достатъчно добри, интелигентни, атрактивни, или идеите ви са глупави и безполезни, ви обезкуражава.

Непредсказуемото и изменчиво поведение на вашия партньор е много нездравословно за вас. Този тип хора са хиперчувствителни към всяко нещо, което казвате и правите. Незначителни дреболии могат да доведат до драстични промени в настроението им, а вие да се чувствате: "Без вина - виновни”. Този тип поведение е оскърбително и говори за психическа нестабилност.

Разчупете връзките с хора, които ви подценяват, унижават и пренебрегват. Където няма разбирателство и уважение, резултатите са опустошителни.

Истинската здравословна връзка е тази, в която има доверие, любезност, уважение, взаимно разбиране, щедрост, подкрепа и вдъхновение. Вие я заслужавате!