Реклама

Вярно е, че има хора, които владеят умението да се сприятеляват, но и останалите могат да се научат как да общуват по-лесно. Познанствата и приятелствата са безценно богатство за всеки успял човек. Възможността да можеш да се обърнеш към правилния човек, когато имаш нужда от точна информация и положително отношение е неоспорим фактор за успех. В бизнеса навлезе английската дума "нетуъркинг", т.е. личната мрежа от професионалните контакти. 

Ето няколко възможности как да направите нетуъркинг:

Променете мисленето си от "искам да ми помагат” в посока "искам да бъда полезен”. Създайте усещане, че на вас може да се разчита за много неща, не само в професионалната ви активност. Ще видите как ще започнат да ви търсят, а и вие ще получите помощ, когато имате нужда.

Не подценявайте съдържанието на профила в социалните мрежи, защото той се превръща във вашата онлайн визитна картичка. Ако виртуалното ви "Аз” бъде представено вярно, точно и убедително, присъствието ви онлайн може да ви направи популярни. Поканете за приятели свои съученици, състуденти и колеги, за да може да разчитате на тяхната препоръка и оценка. Добре разработеният профил в LinkedIn може да бъде използван директно за кандидатстване за работа. 

Поръчайте си визитни картички, но ги носете със себе си, дори на местата, където отивате без намерение да разширявате бизнес контактите си. Раздадените ви визитки ще напомнят за вас и в следващите дни на хората, с които сте контактували. 

За важността на визитките прочетете в следващия пост:

Психолозите твърдят, че харесваме "себеподобните", т.е. хора, с които имаме еднакви вкусове, общо хоби, едно и също образование. Не забравяйте, че увереността е много важна. Говорете спокойно по професионални теми, но само с хора, които имат интерес по проблема. Изразявайте лична позиция в областите на своята компетентност. Добрата комуникация е тази, която скъсява дистанцията между хората. 

Решаващо условие за благопразположението на хората към вас е усмивката, чрез която вдъхвате доверие като личност с добри способности.

Използвайте "езика на тялото”. Позата със скръстени ръце или ръцете в джобовете несъзнателно дистанцира хората около вас. Затова повеждайте разговор с свобдни длани обърнати нагоре.

В разговорите задавайте отворени въпроси – кога, къде, как, за мястото, събитието, повода, които са ви събрали. За да може да коментирате дискусиите, бъдете внимателен слушател. Тогава личното ви мнение ще бъде интригуващо за останалите хора, с което ще ви запомнят, а вие ще увеличите ценните си професионални контакти.

Как да направите добро първо впечатление прочете в следващия пост: