Как да се държиш при първата среща с баща й

Подготви се за вероятно най-важното ръкостискане в живота ти

Реклама

Имаш хубава приятелка, с която нещата вървят чудесно. Стигнали сте до фазата, когато тя иска да те запознае с родителите си. Важен изпит, който трябва да преминеш успешно, като балансираш умело между ролите на солиден мъж и добро момче. Ето няколко съвета в тази насока.


1. Разбери какви са хобитата му

Разпитай приятелката си за живота на баща й и неговите интереси. Ако събира влакчета или календарчета, помоли го да ти покаже част от колекцията. Не пипай експонатите! Ако ти даде в ръцете нещо, внимавай да не го счупиш. Може да си подготвиш предварително един-два въпроса, но не прекалено сложни, защото ще стане ясно, че си ровил в интернет, за да ги измислиш. Ето примери за леки, небрежни въпроси: „Тези влакчета в какъв мащаб са?” или „Имаш ли календарчета със сгрешени дати?”

2. Не говори за своите хобита, ако не те пита

Не обяснявай колко мощен е телефонът ти, как мразиш Apple и си с Android (или обратното) или пък на кое ниво си в Pokemon Go. Вероятността тези неща да го интересуват е толкова голяма, колкото е вероятно тютюневите складове в Пловдив да са се запалили сами.

3. Не коментирай жилището

На всички е ясно, че ти си един от потенциалните обитатели на това жилище (независимо колко скоро или напред във времето), така че бодри реплики от рода на: „Чудно апартаментче!” или „Брей, каква вила! Тук какви купони могат да се правят само!” са крайно неуместни и трябва да се избягват.

4. Разбери на кой отбор е фен

Не бъди палячо и не казвай „Ама как ударихме чорбата в събота” или „Говедата пак нищо не направиха”, ако не знаеш от кой отбор е. Защо да играеш на руска рулетка, в която шансът за успех е само 50 процента.

Освен това – не се прави на много знаещ и не бълвай футболна статистика. Не навлизай със сухи факти във времена, когато не си бил роден, а баща й е гледал на живо мачовете, за които ти си мислиш, че знаеш много.

5. Не говори за футбол, ако не се интересуваш от него

Колкото и да зубриш факти от Wikipedia, веднага ще стане ясно, че не следиш този спорт. Едно грешно произнесено име или кратко забавяне при изричането на някой израз, и си дотам. Всичко ще се срути. По-добре кажи истината още в началото.

6. Бъди мил с майката

Ако тя ти предложи още гъби с ориз, не отказвай. Това ще я направи щастлива и бащата ще оцени това. Той прекрасно знае колко са тежки гъбите и как изобщо не ти се яде повече, така че жестът ще бъде запомнен.

7. Не прекалявай с комплиментите към майката

Ти си човекът, който отнема на бащата най-скъпото – неговата дъщеря, така че няма нужда да прекаляваш и да се подмазваш на майката с дърварски баналности като „Сега разбирам откъде тя е взела хубостта си”. Не забравяй, че ти и без това си агресор, който прави секс с дъщеря им.

8. Приготви се за силно ръкостискане

Бащата е по-възрастен от теб, освен това е господарят на този дом. Нормално е да иска да изрази превъзходството си със силно, може би дори болезнено ръкостискане. Не се ядосвай, ако няколко минути след това усещаш болка в кокалчетата. Ръкостискането на бащата е като маркиране на територия при животните. То казва „Тук аз съм силният”.

9. Не се опитвай да стискаш ръката му със същата сила

Ако висшият пилотаж при целуването на дамска ръка е да спреш два милиметра, преди устните да докоснат кожата, то тук майсторството е да се оставиш бащата лекичко да те победи. Не се дръж като медуза, но и не се опитвай да го надскочиш.

10. Занеси алкохол

Проучи какво вино харесва майката (бяло, червено или розе) и вземи някоя бутилка от 20-25 лева. Ако бащата си прави сам ракия, занеси някой друг вид алкохол. Например узо или водка, като предварително си разбрал дали ги харесва.

11. Не прекалявай с пиенето

Тук нещата са като при ръкостискането. Най-добрият вариант е да пиеш малко по-малко от бащата и да го оставиш той да спечели това мъжко съревнование. Ако пиеш хомеопатични дози, няма да стане ясно дали си мухльо или просто се правиш на прекалено примерен като за първа среща. А за вариант, при който юнашки се напиваш, изобщо и не помисляй.

12. Сложи си най-новите чорапи

Дори в тяхната къща събуването да не е задължително, сложи си най-новите чорапи. Представи си, че в стаята, където е колекцията му с влакчета, се влиза без обувки. Ако имаш дупка на чорапа, к’во пра’име?