Как да забраним на WhatsApp да дава телефонния ни номер на Facebook

Ако вече сте приели новите условия, имате 30 дни за промяна в настройките

Реклама

Преди малко повече от две години Facebook купи чат платформата WhatsApp за внушителните 19 милиарда долара. Тогава изпълнителният директор на WhatsApp Ян Коум обяви, че „нищо няма да се промени” по отношение на политиката на поверителност и съхраняване на личните данни.

Е, от вчера това вече не е така. WhatsApp обяви, че ще споделя телефонните номера на клиентите си с Facebook, за „да подобри рекламните и продуктови познания”.

Това означава, че рекламодателите ще могат да ви изпращат съобщения чрез WhatsApp, което е нож с две остриета. От една страна, рекламите могат да бъдат дразнещи, но от друга, съобщенията могат да бъдат полезни. Например, когато банката ви предупреди за необичайни операции с вашата сметка или когато самолетната компания, от която сте купили билет, ви съобщи за закъснение или отмяна на полета.

WhatsApp ще започне тестовете на новата функционалност в следващите месеци, но е добре да знаем как можем да забраним предаването на телефонния номер към Facebook.

За това има два начина. Първият се прилага, когато все още не сте приели новите условия на компанията. Преди да натиснете Agree (Съгласен), кликнете върху ситния текст отдолу „Read more about the key updates to our terms and privacy policy”. След това махнете отметката върху "Share my WhatsApp account information with Facebook..." (Споделяй информацията от моя WhatsApp профил с Facebook).

Снимка: WhatsApp


Вторият метод се използва, ако вече сте натиснали Agree
, без да махнете отметката за споделяне на информация. Важно уточнение – разполагате с 30 дни след приемането на новите условия, в които можете да направите промените. Отивате на Settings (Настройки) и след това в Account. Махате отметката върху "Share my WhatsApp account information with Facebook..."

Снимка: WhatsApp