Как преживяваме трудностите в живота си

Справянето с изпитанията изгражда стабилна личност

Реклама

Ако в живота си не минаваме през затруднения и мрачни периоди, няма да се изградим като зрели и балансирани хора. Смесицата от болка и удоволствие, от победи и поражения, е като шлифовка на стабилната личност. Понякога трудностите се появяват в поредица една след друга. Не бива да се изненадваме от това. Те са неизбежни като задължителна част от живота. И неуспехът и умората се случват в неочакван момент.   

Никой не би могъл да планира или да предвиди тежкия период в живота си. Той връхлита човека неподготвен. Обикновено идва дори  в най-лошия момент, когато няма нито сили, нито време. Трагедията просто се случва. Всеки от личен опит знае колко лесно един добър ден може да се обърне в лош. Затруднението идва внезапно от едно телефонно обаждане, поставена тежка диагноза, пътен инцидент и т.н.

Няма човек, който да е "имунизиран” срещу затруднения и да е пощаден от болка или скръб. Всеки има своите проблеми. Това не означава, че човек е лош, а по-скоро, че е човешко същество.

Нелогично звучи първата ни реакция, изправени пред проблем, с въпроса "Защо на мен?” Какво е основанието да мислим, че трябва да бъдем освободени от трудностите, през които останалите хора преминават. Не може да си представяме, че ще бъдем единственият човек, който не е изживял никога загуба, трагедия, разочарование от любов. По-добре е да осъзнаем, че това ни се случва, защото сме човешки същества. Това е нашият земен живот и нещата тук не са перфектни, и в него има проблеми и трудности.

Трудностите за щастие имат край. Те не продължават за цял живот. Те са като условия и ситуации, през които трябва да преминаваме подобно през тунел с начало и край. Те идват, за да отминат, не за да се задържат.

"Слънчевите дни без капка дъжд създават безжизнена пустиня” - арабска поговорка