Какво пише за Христо Стоичков в. „Народен спорт“ през 1987 г.

„А ето че сега отделяме място за един младеж…“

Реклама

Най-успелият български футболист навърши 50 години. По този повод разтворихме архивите и попаднахме на първото му по-сериозно представяне в българската преса. Ето какво пише вестник „Народен спорт“ на 31 август 1987 година:

„В тази рубрика обикновено поставяме футболисти, които са изиграли юбилеен брой мачове или са постигнали някое друго високо постижение – например, вкарали 4-5 гола… А ето че сега отделяме място за един младеж, който дори на фона на голямата победа на неговия отбор ЦФКА „Средец“ в събота над „Локомотив“ (Пд) с 7:0, не вкара нито един гол. Но всички са единодушни, че Христо Стоичков беше в зародиша на много от комбинациите на своя тим, „омеси тестото“ за много от головете, бе вещ конструктор и фин изпълнител.

Може да се каже, че Стоичков навлезе с истински бум в големия футбол. За кратко време, макар и още 21-годишен, се превърна в една от основните фигури в ЦФКА „Средец“, заедно с друг млад състезател – Пенев, който днес ще празнува своя 21-годишен ден. Отначало направи впечатление с голямата си борбеност и амбиция, със своя „хъз“, който влагаше в спортното съревнование. „С такъв да тръгнеш на война!“ – коментираха зрителите. Но други го и критикуваха заради това, че не винаги спазва правилата на позволеното и непозволеното в играта заради пререканията със съдиите и понякога заради симулациите му. Какво да се прави – грешки на младостта… Скоро обаче се видя, че не само борбеността и голямата му стръв в състезанието е негово отличително качество. От мач на мач израстваше и започна да ни радва с тънкия си конструкторски нюх, фини технични изпълнения и ударна сила към гола. На неотдавнашния мач с „Витоша“, както се казва, „развинти“ своя пазач Ст. Колев, който в своята безпомощност прибягна до много нарушения срещу него и когато Стоичков падаше на тревата, това вече не беше симулация. С много голяма заслуга за голямата победа на своя отбор бе и в съботния му мач с пловдивския „Локомотив“. На последния контролен мач на националите ни с „Локомотив“ (Сф) бе автор на победните два гола. Не на последно място дял за неговата успешна игра има и добрата му физика – снажен, бърз, силен.

Христо Стоичков е роден на 8.02.1966 г. Има участия и в националните формации: 6 – младежи (5 гола), 11 – юноши. От Харманли е, откъдето дойде в ЦФКА „Средец“ преди две години.“

Снимка: btv.bg