Книгата на рекордите на Гинес навърши 60 години

Самата тя също е рекордьор – от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика в над 100 страни по света

Реклама

На днешната дата преди 60 години излиза първата Книга за световни рекорди на Гинес, пише в. "Дейли мирър", цитиран от БТА.

Идеята за томчето се ражда през 50-те години на миналия век, когато сър Хю Бийвър, изпълнителен директор на пивоварната "Гинес", влиза в спор по време на лов коя е най-бързата птица за отстрел в Европа. Когато се оказва, че не може да намери информация в никой справочник, Бийвър поръчва на близнаците Норис и Рос Макуиртър да съставят книга с факти.

Самата Книга на Гинес също е рекордьор – за шест десетилетия от нея са продадени над 134 милиона копия на 21 езика в над 100 страни по света. За 60 години в Книгата са вписани невероятен брой постижения, много от които са подобрени. Например през 1955 г. шестима мъже, сред които и Джеси Оуенс, фигурират с рекорд за бързо бягане на 100 метра. Всеки от тях е успял да закове хронометъра на 10,2 секунди. Днес световният рекорд принадлежи на Юсейн Болт, който на 16 август 2009 г. пробягва разстоянието за 9,58 секунди.

Сред малкото, неподобрени и до ден днешен рекорди, е този за най-богат човек на планетата. През 1913 г. състоянието на предприемача Джон Д. Рокфелер се изчислява на около 185 милиона лири – еквивалент на днешни 114,4 милиарда лири. Според съвременната статистика най-касовият филм на всички времена е "Аватар". Ако се вземе предвид инфлацията обаче, рекордът принадлежи на лентата "Отнесени от вихъра" (1939), реализирал навремето 88 милиона лири в международния бокс-офис, равняващи се днес на 2,21 милиарда лири. Неподобрен остава и рекордът за най-продаван сингъл – над 50 милиона копия, поставен от Бинг Кросби с празничната песен "White Christmas".

Сред най-странните постижения, намерили място в Книгата на Гинес през 60-годишното й съществуване, са за най-тежки близнаци, най-тънка талия, най-дълги нокти. И трите рекорда са поставени от американци. Били Леон и Бени Лойд, подвизавали се като Близнаците Макгуайър в отборния кеч, фигурират като най-тежките в света с комбинирано тегло от 666 килограма. Тяхната сънародничка Кати Юнг пък е жената с най-тънка талия на планетата, чиято обиколка, измерена през 1999 г., е била 38,1 сантиметра.
Постижението за най-дълги нокти – всеки от които с дължина до един метър, принадлежи на американката Лий Редмънд, докато през 2009 г. в автомобилна катастрофа жената губи всичките си 10 рекордьори.

Днес спорният въпрос, довел до появата на Книгата на Гинес преди 60 години, вече има своя отговор: рекордът за най-бърза птица за отстрел в Европа си поделят две пернати – среден нирец и гага (вид патици), способни да развият максимална скорост до 105 километра в час.