Кои книги да очакваме през 2017 г.

„Да се родиш глупав не е срамно, срамно е само да умреш глупав” – Ерих Мария Ремарк

Реклама

Ето какви са плановете на издателство „Сиела” за 2017 г.

Очакваме новия роман на изтъкнатия писател и главен редактор на издателството Захари Карабашлиев. Цели 23 тиража и повече от 8 години изминаха от излизането на емблематичното „18% сиво”, чието ново допълнено издание с бонус материали се появи в лимитиран тираж през септември 2016 г. Сега е време за новия роман на Карабашлиев – „Свобода”.

Друг признат български писател – Алек Попов, ще зарадва многобройните си фенове с продължението на първия партизански роман, написан след края на комунизма – „Сестри Палавееви в бурята на историята”. От излизането си през 2013 г. трагикомичната история на двете близначки не е спирала да разсмива любителите на качествения хумор, а през 2016-та „Сестри Палавееви” превзе и театралната сцена, печелейки награда „Икар” в категория „Дебют” (Боряна Братоева и Мила Люцканова), както и 3 номинации за Аскеер.

През 2017 г. в общо издание ще бъдат публикувани и пиесите на големия Георги Марков, както и нова книга от журналистката Веселина Седларска, чийто първи роман – „Кладенецът”, се появи преди месец. През февруари се очаква и художественият сборник „Аз искам да бъда свободен. Разкази за Левски” на писателя Димитър Дишев.

Сред класиките са нови издания на „Младите лъвове” на Ъруин Шоу, втори том на „Винету” от Карл Май, „Пилето” и непубликуваното на български досега негово продължение „Ал” от Уилям Уортън, последният голям роман на Кърт Вонегът „Фокус бокус”, неиздаваната у нас „Фантастичната гондола” от Джани Родари и др.

Съвременната проза е представена от „Химикът” на сензацията в тийн литературата Стефани Майър, а по-късно през 2017-та ще се появят третата част на бестселъра „Алена кралица” – „Кралска клетка”, от Виктория Айвярд, както и продълженията на „Бляскавият двор” на Ришел Мийд („Среднощният диамант”) и на хитовата еротична история „Прелъстена” от Мередит Уайлд.

Удостоените с наградите на читателите в Goodreads за 2016 г. „Salt to the Sea” от Рута Сепетис, мемоарът на Пол Каланити „When Breath Becomes Air” и последната част от трилогията „Червен изгрев” на Пиърс Браун – „Утринна звезда”, също ще бъдат преведени на български в рамките на следващите 12 месеца. Очакват се също романът „Къщата на езерното дъно” от Джош Малерман, и сборникът с разкази „Приказки за родината” на видния руски фантаст Дмитрий Глуховски.

През януари ще се появи „Всяка сутрин пътят към дома става все по-дълъг” от Фредрик Бакман, а по-късно през годината ще има и още от любимия шведски писател. Към това добавяме и „Виждам те” – втория роман на Клеър Макинтош, която преди няколко месеца бе удостоена с най-популярната награда за криминална литература на Великобритания Theakstons Old Peculier Crime Novel за дебютната си книга „Оставих те да си отидеш”; историческия роман „Треска за лалета”, по който е заснет едноименният филм с Алисия Викандер и Кристоф Валц (2017); романа „The Dollmaker of Krakow” от Р. М. Ромеро; ново от колоритния Българ; продължението на „Вещерът” от Сапковски; „Гневът и гордостта” на Ориана Фалачи...

Ще има нови издания на Стивън Кинг, Рей Бредбъри и Нийл Геймън, както и биографиите на Йохан Кройф и Ердоган.

В новата поредица на „Сиела” „Власт и отговорност” също се очакват силни заглавия – автобиографичната книга на Михаил Горбачов „След Кремъл. Новата Русия” и „Dealing with China: An Insider Unmasks the New Economic Superpower” на Хенри Поулсен.

В правната редакция на издателството ще излязат сериозни издания като „Финансово право” от проф. Иван Стоянов, коментарната книга на доц. Ралица Илкова „Документни престъпления” (част от поредицата „Практика на ВС и ВКС по наказателни дела”), както и нови заглавия в поредицата „Предизвикай правото” – „Общият административен акт” от д-р Васил Петров и сборникът „Предизвикай: Давността!”.