Кой е Нхау от "Боговете сигурно са полудели"?

Научете повече за звездата на комедията, преди да го гледате в неделя, 24 август, от 17 часа

Реклама

Нхау е намибийски фермер и актьор, който става известен с ролята си във филмите „Боговете сигурно са полудели“, І и II част, където изпълнява ролята на бушмен от Калахари. Ето няколко любопитни факта за него:

 

Нхау е от племето сан, което спада към бушменската група. Представителите от това племе живеят на територията на Намибия и РЮА.

 

Макар че рождената му дата не е напълно ясна, се приема, че той е роден на 16 декември 1944 г. с името Гкао Кома.

 

Изговарянето на неговото име е типичен пример за използване на цъкащи съгласни, характерни за родния му език от койсанската група джу'хоан. Пълна транслитерация на неговото име не е възможна поради липсата на аналогични букви в българската азбука, но цъкането в името му е много близко до използваното в българския език отрицание, записвано с "тц"; "н" в началото не обозначава самостоятелен звук, а преназализиране.

 

За първа част на „Боговете сигурно са полудели“ (1980) Нхау получава $300, а за втора част (1989) са му заплатени около 0,5 милион южноафрикански ранда, което се равнява на около $80 000.

 

Когато бил открит от режисьора на филма, Нхау не се бил сблъсквал с модерния живот. Той бил виждал само 3 бели души дотогава и не бил посещавал голямо населено място освен селищата на собственото му племе.

 

След приключване на филмовата му кариера Нхау става фермер и отглежда царевица, бобови култури и банани. Гледа и няколко глави говеда.

 

Умира на 1 юли 2003 от антибиотик-резистентна туберкулоза, докато е на лов за токачки.

 

Погребан е на 12 юли с традиционна церемония в родното му място Цункве, като тялото му е положено до това на втората му съпруга.

 

Гледайте "Боговете сигурно са полудели" по bTV.