Красиви кадри от височина 30 километра! (ВИДЕО)

Заснети от камера, която е открита случайно 2 години след падането й на земята

Реклама

През юни 2013 г. няколко ентусиасти пускат в атмосферата балон за метео сондажи, като закачат към него GoPro камера, поставена в достатъчно здрава кутия. Идеята е след неизбежното пукане на балона в стратосферата, камерата да падне на земята невредима и кадрите да бъдат запазени.

Това вече е правено много пъти из целия свят, но интересното в случая е, че камерата е открита цели 2 години след падането на земята.

Балонът излита на 30 км западно от Гранд каньон. След 87 минути полет балонът се пука и камерата полита надолу, като пада на 80 км встрани от изходната точка, в район, където поставеният в кутията телефон няма обхват. При това положение намирането на камерата в безбрежната пустиня на Аризона се оказва непосилна задача.

Голямата ирония е, че две години по-късно камерата и телефонът са намерени случайно от туристка, която работи точно в телекомуникационната компания AT&T, на която ентусиастите са разчитали за добър сигнал в региона. Жената оставя телефона в магазин на AT&T, където по СИМ картата установяват кой е собственик на телефона и така кадрите достигат до всички нас.

В Youtube те са гледани вече от над 2 милиона души.