Култура по време на тренировки

С обувки за зала, подходящ екип и възпитано поведение

Реклама

В залата за фитнес всички са равни. Изграждането на спортни навици включват освен правилно ползване на уредите и културно поведение с останалите трениращи в залата. Спазването на неписаните правила във залата е необходимо условие за превръщане на тренировките в удоволствие и за вас, и за околните.

Обувките, с които тренирате трябва да бъдат чисти. Не тренирайте с обувки, с които ходите навън. Без тениска, потник или боси е недопустимо да тренирате. Голи в съблекалнята дълго време също действа притеснително за околните.

Не поставяйте своите принадлежности: кърпа, телефон, бутилка с вода, върху уредите. Намерете по-подходящи места за това. Разхвърляни лични пренадлежности (дезодорант, кърпа, гребен, крем) в съблекалнята върху повече от един стол или върху цяла пейка е недопустимо.

Спортните натури могат да владеят силата си, затова при смяна на тежестите се стремете да не ги изпускате и да не вдигате силен шум. Много повече респектира лекотата, с която боравите с тях. Вярвайте, че така изглеждате по-добре в очите на начинещите и на дамите, спортуващи на други уреди около вас. Връщайте си дисковете по местата и разтоварвайте лоста след приключване на серията. Върнете дъмбелите на стойката, за да се вижда, че са там в комплект.

Любезно е да попиете вашите следи от пот върху уредите и лежанките. Използвайте личната кърпа или тази, предоставена във фитнеса.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Неписано правило е, но може да попитате човека преди вас дали иска да се редувате, ако уреда, който искате да ползвате вече е зает. Не стойте на един уреда прекалено дълго. Ако си почивате между сериите, нека почивката не продължава повече от 30 сек. Друга възможност е да направите някаква загрявка на същите групи мускули, които искате да натоварите с машината. Проявете търпение. Не обикаляйте около уреда. Уважавайте личното пространство на другите. Нали, нямате за цел да излезете ядосани от фитнес залата?

Тишината е необходимост, докато спортувате. Изключете телефона си. Всяко прекъсване на сериите, които правите, не е от полза за вас. Ако решите да говорите, например докато бягате по пътечка, със сигурност ще обърка ритъма ви на дишане и ще загубите част от силите си.

Ароматични масла и дезодоранти ползвайте след края на тренировката. Не забравяйте, че има алергични хора, които може би се намират в този момент във вашата зала.

Все повече хора се привличат от спортуване във фитнес залите. Възпитаното поведение там е много важно. Не забравяйте за вашето първо влизане в зала и проявете доброжелателност и тактичност към новопоявилите се хора с желание да спортуват. Времето, прекарано в спортуване, следва да е приятно само по себе си. 

Снимка:Thinkstock/Getty Images