LaText: Нямаме аналог като звучене в България

Интервю с музикалната банда, която представи дебютен видеоклип – „Shoot Me Again”

Реклама

Около родната музикална банда LaText има новини и това е дебютният им видеоклип „Shoot Me Again”, който приятно впечатлява с монохромната си визия. Веднага решихме да се срещнем с Елена, Иван и Петър от групата, за да ни разкажат повече за това.

 

Разкажете ми кои са хората, които ви помогнаха да направите видеото и как се получиха нещата?

Елена: Заснехме видеото в един снимачен ден, с две локации в София. Изключително сме благодарни, че режисьорът Цветомир Матев се съгласи да работи с нас – заедно с него избрахме към коя песен от първото ни EP “Само“ да заснемем клипа, той ни предложи сценарий, визия и концепция и ние се съгласихме. Най-общо сюжетът се движи между метафорична и буквална трактовка на стрелбата. Един мъж изневерява на една жена, но постепенно „отстрелва“ всички други, както сам е отстрелян от тази, която желае. Естествено, има имиджови кадри на самата група, защото все пак ни е първо видео...

Иван: В клипа участват Илиян Любомиров (познат още като Августин Господинов, който спечели „София: Поетики 2015“ и чиято дебютна стихосбирка "Нощта е действие" е една от най-продаваните книги с поезия в последните години), Ваяна Данаилова (актриса и телевизионна водеща), Александра Рамирез (тату артист и художник), Наси Митрова (танцьор във VS Dance). Оператор е Георги Гвоздев, сценограф и стилист е Мери Адам, а гримът на дамите е дело на Десислава Бекирска.

Петър: Тъй като поради характера на това, което правим, ние сме свързани с литературните среди, често сме имали изяви с други поети. Аз съм редактор на стихосбирката на Илиян/Августин и това, че той е поет, а и има актьорски опит, беше причината да го поканим за основната роля.

 

Визията на видеото е доста професионална и нетипично добра като за българска. Колко трудно беше да се случи това видео?

Елена: Това е комплимент, който определено е към Цветомир и снимачния екип, защото видеото е ултра нискобюджетно, в сравнение с великолепния последен клип на "Jeremy?", примерно. За нас това, което Цветомир и операторът Георги Гвоздев постигнаха, е истинска магия – още първите кадри, които видяхме, надминаха многократно очакванията ни за визията. На мен лично много ми се иска да изчезне като цяло концепцията „като за български“. Знаем, че не сме най-великата група на света, но вярваме, че това, което правим, е адекватно и интересно в доста по-глобален контекст, заради което наблягаме на международни колаборации с поети и артисти от Америка, Европа и Нова Зеландия... Това видео е само началото!

 

Не може да не засегнем темата за финансирането на тази видео продукция. Скъпо ли е за българска банда да направи толкова качествена реализация?

Елена: Едно е сигурно - не е безплатно. Ние сами сме си мениджъри и продуценти и сами финансираме всичките си репетиции, записи, издаването на първия си краткосвирещ албум, първия си мърчъндайз, рекламата в социалните мрежи, първото си видео. Не сме учудени, че няма заинтересовани спонсори и брандове, защото нашата музика на този етап просто няма как да продаде закуски и газирани напитки на тийнейджъри. Ако обаче някой желае да работи с нас, сме напълно отворени.

 

Лесно ли беше да поразсъблечете тези чудесни момичета във видеото?

Петър: С такъв участник в главната роля това е най-простата работа.

Елена: Ха-ха, те не са много съблечени, просто са секси!
Иван: Следващата ни цел е да ги поразсъбличаме на концертите, ха-ха!

 

Имате ли някакви конкретни предложения от телевизии парчето да бъде завъртяно в ефир?

Елена: Предложенията тепърва ще бъдат отправени към телевизиите от нашия пиар. Горещо се надяваме да откликнат положително.

Иван: Надеждите ни са свързани с това видеото да се завърти по някои от музикалните канали и като цяло бихме били щастливи и да има повече клипове на български банди, които да могат да се гледат не само в интернет.

 

С кои други родни банди се чувствате близки като звучене и визия и искате да свирите заедно?

Елена: Като звучене определено нямаме аналог тук в България. Често ни сравняват с ню-уейв групите от 80-те и 90-те. Васо Гюров беше на концерта и представянето на клипа снощи и ни даде ценни съвети и коментари занапред. Георги Георгиев от „Остава” и неговият нов лейбъл Homeovox също ни подкрепят. Много се радваме на вниманието и подкрепата и на Насо Русков („Babyface Clan”) и Гурко („Анимационерите”), в техните журналистически роли. Смесването и мастерингът на диска ни ги направи Ангел Пенчев – бивш член на група „Клас“, който определено има огромно значение за това как звучим.

Иван: Със сигурност една от най-честите аналогии, които сме чували, включително и след концерта за промото на видеоклипа ни, е „Нова генерация“, а понякога се случват и сравнения, които са изненадващи за нас, като Metronomy, Queens Оf Тhe Stone Age или дори Faith No Мore.

 

Кога да очакваме ново видео парче от вас и с какво звучене и послание ще бъде?

Иван: Една от най-хубавите особености на LaText е в това как се раждат парчетата ни – почти винаги една песен е плод на съвместната ни енергия от самото ѝ начало, от нулата. Например една от най-новите ни песни – “Down” – се случи, когато просто засвирихме на едно събиране у нас, а може би е интересно да се спомене, че последната ни идея се роди точно по време на снимките на “Shoot Me Again” – трябваше да си носим китарите за снимките и така се получи едно доста интересно според нас парче, което тепърва ще работим. Изобщо за нас това е едно най-големите ни удоволствия като музиканти – да усещаме как една идея се превръща в песен.

Петър: Имаме няколко парчета, които възнамеряваме да запишем в близко бъдеще. За разлика от тези, включени в нашето EP „Само”, сега ще дадем предимство на чистите песни пред композициите на основа на рецитация. Едно такова парче обаче задължително ще запишем – „Неделя”. В него рецитацията е силно ритмизирана и създава доста динамика, а и много добре се преплита с пеенето на Елена. Засега плановете ни са върху него да направим и следващия си видеоклип, за да покажем и другата страна на групата.

 

Къде феновете ви могат да ви чуят на живо в близко време?

Елена: В най-близко бъдеще се надяваме да се чуваме предимно от медии и интернет. Предстои тепърва да планираме традиционния си концерт по повод рождения ден на групата, който се случва в някакъв момент от пролетта. Ще ви държим в течение!

 

Планирате ли нещо като национално клубно турне из страната или участие по фестивали тази година?

Елена: Горещо се надяваме да продължим активно с фестивалните си участия. Правим всичко по силите си това да се случи. Всичко обаче в крайна сметка зависи от това дали има публика за нашата музика. Ако е така, ще ни канят все повече.

Петър: Имаме покани основно от градове, в които се провеждат литературни събития – фестивали, конкурси. Един от тях е Стара Загора и е въпрос на доуточняване кога точно ще отидем там, вероятно това ще е най-близкият ни ангажимент извън София.