Леонардо ди Каприо ще дари 15 млн. долара за спасяване на планетата

Актьорът от “Завръщането” застава срещу "корпоративната алчност на въгледобивната, нефтена и газова промишленост"

Реклама

Американският актьор, отново, дава пример, че парите не са достатъчни, за да опазим околната страна и спасим планетата - необходими си сила, воля и постоянство. 

Във вторник звездата от "Титаник" получи "Кристална награда" за "подобряване състоянието на света" на Световния икономически форум в Давос (Швейцария). По време на речта си той изказа мнение против "корпоративната алчност на въгледобивната, нефтена и газова промишленост". По думите на Ди Каприо свързаните с тези горива индустрии "отричат и дори крият доказателствата за променящия се климат".

Ди Каприо се възползва от момента, за да обяви, че неговата фондация Leonardo DiCaprio Foundation ще дари 15 милиона щатски долара за екологични проекти, с които да се намали зависимостта на света от изкопаемите фосилни горива и за подобряване на околната среда.

Той допълни, споделяйки, че само 3% от дарените за благотворителност пари отиват за опазване на околната среда. Но следвайки примера на бизнес лидери като Марк Зукурбърг (Facebook) и Джеф Безос (Amazon), той решава да постъпи да се отличи от останалите, постъпвайки както смята за добре – за един по-добър свят.

"Проф. Марк Джейкъбсън и екипът му изследователи от Станфордския университет доказаха, че възобновяемите енергийни източници ще са достатъчни, за да посрещнат нуждите на света към 2050 г.", коментира Ди Каприо.

"Планетата ни може да бъде спасена, ако оставим останалите запаси от изкопаеми горива в земята. Там, където им е мястото", допълни актьорът от "Вълкът от Уолстрийт".

Наградата и дарението идва в отлично време за Ди Каприо, който наскоро спечели "Златен глобус" и е номиниран за "Оскар" за ролята си във филма "Завръщането", в който собственото му оцеляване е застрашено от дивата природа.

Говорейки за кино...

Очаквайте - тази вечер (27 януари) по bTV Cinema номинирания за пет Оскара филм на Мартин Скорсезе "Вълкът от Уолстрийт", вдъхновен от едноименната автобиография, дело на бившия стоков брокер от Лонг Айлънд Джордън Белфорт.

 

Сюжетът разказва за отказа на Белфорт да сътрудничи на властите по време на криминален случай през 90-те години. Мащабната и тежка измама, в която е замесена мафията оказва влияние не само на Уолстрийт, но и на целия банков свят. Заради отказа си да даде информация и обвиненията в пране на пари, Джордън Белфорт прекарва 22 месеца в затвора – преживяване, което променя изцяло живота и вижданията му.