Microsoft и Facebook ще положат нов кабел на дъното на Атлантически океан

6600-километровият кабел трябва да свърже САЩ и Испания през октомври 2017 г.

Реклама

Microsoft и Facebook обявиха, че ще обединят усилия за полагането на нов кабел на дъното на Атлантически океан. Съоръжението на име MAREA ще бъде построено от август 2016 г. до октомври 2017 г., за да осигури високоскоростна и надеждна интернет връзка.

6600-километровият кабел между Северна Вирджиния и Билбао (Испания) ще подобри преноса на данни не само между САЩ и Европа, но и към Африка, Близкия изток и Азия.

Със своите осем двойни оптични влакна MAREA ще бъде най-високоскоростният кабел под Атлантическия океан. Проектната скорост е 160 терабита в секунда, а поддръжката ще се осъществява от Telxius – подразделение на Telefonica.

Облачните услуги навлизат все повече в ежедневието ни и това налага интернет връзките да бъдат още по-бързи и надеждни. Само Microsoft има над 200 облачни услуги, сред които Bing, Office 365, Skype и Xbox Live.

Все повече технологични компании полагат собствени кабели между континентите, за да не плащат наем за чужди съоръжения. Другата причина е да се избегне „подслушването” от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. През 2013 г. Едуард Сноудън разкри подробности за програмата MUSCULAR, обединяваща усилията на британските и американските тайни служби за следене на трафика между информационните центрове на Yahoo! и Google.