Microsoft притиска потребителите да преминават към Windows 10

Компанията е маркирала ъпдейта като „recommended” и това форсира изпълнението му

Реклама

През последните шест месеца потребителите с Windows 7 и Windows 8 често виждат на компютрите си прозорец, който ги подканя да преминат към най-новата версия на операционната система. Прозорецът съдържа бутони “Upgrade Now” (направи ъпгрейд сега) и “Upgrade Later” (направи ъпгрейд по-късно), като единственият начин да се отложи взимането на решение, е да се натисне знака “X” в горния десен ъгъл.

Преди няколко дни обаче компанията направи така, че натискането на „хикса” води до ъпгрейд към Windows 10.

Промяната се дължи на това, че Microsoft е маркирала ъпдейта като “recommended” (препоръчителен), а много компютри са настроени да приемат автоматично подобен тип обновявания от съображения за сигурност.

На практика ъпгрейдът може да бъде спрян, но доста по-трудно и чрез неколкократни пренасрочвания в бъдещето. Другият вариант е да се спрат всички ъпдейти, маркирани като „recommended”, но това не е желателно.

Промяната бе критикувана остро в социалните мрежи. „Това е неприятен номер, който си служи с измама. Ако някой все още не е преминал към Windows 10, вероятно има основателна причина за това и не е нужно да бъде притискан”, написа един от водещите редактори в PC World.

В изявление по темата Microsoft напомни, че безплатният преход към Windows 10 е до 29 юли 2016 г. и „искаме да помогнем на хората да преминат към най-добрата версия на Windows”.

 

 

 

 

Тагове: Microsoft Windows 10