Microsoft с нов „трик” за форсиране на ъпгрейда към Windows 10

След 29 юли операционната система ще струва 119 долара

Реклама

До 29 юли 2016 г. всички потребители с лицензиран Windows 7 и Windows 8 могат да преминат безплатно към най-новата операционна система на Microsoft. С наближаването на крайния срок компанията предприе различни ходове, за да поощри, меко казано, хората, които се колебаят дали да обновят софтуера си.

В края на месец май Microsoft отбеляза ъпдейта към Windows 10 като “recommended” (препоръчителен), а много компютри са настроени да приемат автоматично подобен тип обновявания от съображения за сигурност. Това разгневи мнозина, а някои компании дори заведоха дела срещу технологичния гигант заради принудителното обновяване на ОС.

От няколко дни на определени компютри по света се появява нов вид напомняне за изтичането на промоцията. На цял екран излиза съобщение, което започва с думите "Sorry to interrupt, but this is important” (Извинявайте за прекъсването, но това е важно).

Разбира се, новата ОС има както предимства, така и недостатъци. Вероятно най-рационалната причина да откажете ъпгрейд е, ако компютърът ви е стар и с не толкова добри параметри (обикновено това са машини, които са били купени с Windows 7). Практиката показва, че критериите на Microsoft дали машината е годна за Windows 10 са занижени. На теория можете да преминете към най-новата ОС, но след това компютърът ви ще работи тромаво. Възможно е да имате проблем и с някои драйвери.

Най-хубавото е, че Microsoft позволява да изпробвате новата ОС и до 31 дни да се върнете към старата система, ако не сте доволни. Остават ви три седмици, за да решите дали искате да преминете безплатно към Windows 10. След 29 юли операционната система ще струва 119 долара.