Microsoft с нова, по-агресивна тактика за разпространение на Windows 10

От 2016 г. новата ОС ще се третира като „recommended update” на Windows 7 и 8

Реклама

На 29 юли Microsoft представи новата ОС Windows 10 и обяви, че в продължение на една година всички потребители с лицензиран Windows 7 и 8 могат да преминат безплатно към нея. Тъй като интересът в началото бе много голям, клиентите трябваше да направят резервация и да изчакат няколко дни, преди да започне изтеглянето на новия софтуер.

В момента над 110 милиона машини по света са с Windows 10, но това явно не е достатъчно за гиганта от Редмънд. От началото на 2016 г. Microsoft планира по-агресивна тактика за разпространение на ОС. Windows 10 вече ще се третира като „препоръчителен ъпдейт” (recommended update) в системата Windows Update.

Това означава, че процесът по сваляне на Windows 10 ще стане автоматичен. „Клиентът ще бъде питан само дали иска да започне инсталацията” – споделя един от мениджърите в Microsoft пред технологичния сайт The Verge. Освен това въпросът ще бъде зададен само веднъж.

Потребителите, които заплащат интернет на база трафик, трябва да изключат опцията за автоматично сваляне на ъпдейтите, ако се притесняват, че сметката им ще набъбне.

За да привлече клиентите с нелицензиран Windows, компанията планира екперимент за територията на САЩ. Тя ще даде еднократен шанс (one-click opportunity) на тези потребители да си купят лиценз от Windows Store, след което да преминат към легално инсталиране на Windows 10.

Всичко това е част от реализирането на плана – 2-3 години след появата си Windows 10 да бъде инсталиран на 1 милиард устройства.