Милен Радев: Фотографията е предимно време

Интервю с фотографа за предстоящата му фотоинсталация ПАРНО в The Fridge

Реклама

„Нищо просто няма във времето, както и в топлината, която то създава. Всъщност хубаво е, когато от време на време забравяш за времето. Още по-хубаво е, когато след време се появи белег, който изобщо не си очаквал. Нещо като нагревател, който може както да те стопли, така и да те замрази”... С тези думи ни посреща Facebook събитието за фотоинсталация, която талантливият роден фотограф Милен Радев ще изложи пред публика този петък, 16 януари, в The Fridge на столичния булевард „Мадрид” 8. Веднага се срещаме с него, за да разберем повече за намеренията му. Целите сме в слух!

 

Чухме че подготвяш фото инсталацията. Има ли нещо общо тя с парното, какъвто е надписът на кавъра към Facebook ивента?
Заглавието "Парно" е по-скоро игра на думи, идеята на която е, от пръв поглед да не можеш да вземеш точно и категорично решение за това какво те очаква. Розовото по някакъв начин спомага за това. Този подход ми е доста по-забавен, а напоследък наистина имам нужда от това.

 

Какво да очакваме да видим – разкрий поне малко, защото сме любопитни.
Събрани в едно и променящи се с помощта на време и парно (топлина), лед, метал, идея и хартия. Ако издам повече, ще ми стане скучно, пък после и на всички.

 

Колко време ще продължи събитието?
Един ден, поне засега. Често ми се случва да се излагам за ден и започва много да ми харесва.

 

Какво те вдъхнови да направиш точно такъв проект, как ти хрумна?
Спомних си, че до неотдавна фотографията не се смяташе за изкуство, зададох си въпроса защо за мен е, и започнах да си отговарям сам, на свобода. Така направих няколко открития. Едно от тях беше, че в същността си, фотографията е предимно време. Така се запалих да направя този експеримент, наречен "Парно". Освен това, обичам и да заварявам.

 

Ще има ли музикален пърформънс към инсталацията и на кого?
Музикалното оформление към изложението ще започне точно в 22 ч. с участието на Върколак и Грозната лисица.

 

Какъв ще бъде следващият ти арт проект, един вид бъдещите ти творчески планове?
Живот и здраве, пролетта или есента се надявам да осъществя един проект с име „Полезни изкопаеми”, който снимам вече две години.