Мнозина милиардери от Силициевата долина се присъединиха към енергийния проект на Бил Гейтс

Целта на енергийната коалиция е да разработва и развива технологии за зелена енергия

Реклама

Основателят на Amazon Джеф Безос и на Facebook Марк Зукърбърг са част от „елитната група частни инвеститори”, които се присъединяват към т.нар. Breakthrough Energy Coalition (BEC).

Бил Гейтс обяви, че целта на енергийната коалиция е да разработва и развива технологии за зелена енергия. По думите му тази енергия трябва да е широко достъпна, надеждна, на разумна цена и без въглеродни емисии.

Обявяването на BEC съвпада с началото на климатичната конференция на ООН в Париж. Технологичните компании отдавна демонстрират интерес към чистата енергия. Apple например обяви през октомври, че 87% от енергията, използвана от фирмата, идва от ВЕИ.

В Коалицията взимат участие още основателят на Virgin Ричард Брансън, основателят на LinkedIn Рийд Хофман и други милиардери от Силициевата долина. Те участват с лични средства, но не се съобщава с какви суми.

Марк Зукърбърг съобщи във Facebook за присъединяването си към проекта. „Решаването на въпроса с чистата енергия е съществена част от изграждането на по-добър свят. Няма как да осъществим прогрес в другите области, например образованието, без да осигурим енергия и стабилен климат” – написа той на стената си.

Вижте и краткото видео, в което Бил Гейтс обяснява целите на проекта. 

Priscilla and I are joining Bill Gates in launching the Breakthrough Energy Coalition to invest in new clean energy...

Публикувахте от Mark Zuckerberg в 29 ноември 2015 г.
 

I’m excited to announce the Breakthrough Energy Coalition.This group of private investors will help companies get clean-energy innovation out of the lab and into the marketplace.

Публикувахте от Bill Gates в 29 ноември 2015 г.