Найджъл Кенеди свири Джими Хендрикс на 10 май в София

Билетите вече са в продажба

Реклама

Виртуозът на цигулката Найджъл Кенеди идва в България с новия си вълнуващ проект - HENDRIX PROJECT! Да, за този (единствения) Хендрикс става въпрос! Кенеди предлага на почитателите си своя прочит на музиката на Джими Хендрикс. Концертът е на 10 май в Зала 1 на НДК. Билетите вече са в продажба в мрежата на Eventim на цени от 55 до 110 лева.

Опитът на Найджъл Кенеди варира от класическата музика до колаборации със съвременни музиканти от ранга на Кейт Буш, Робърт Плант, Пол Маккартни и др.

От началото на кариерата му има един композитор, към който се връща непрестанно и това е Джими Хендрикс: "Това, което ме привлича към него, е изключително широкия мироглед, който Джими е имал. Това се отразява многостранно; той е бил винаги внимателен и никого не е наранявал, което струи от музиката му. В композициите му има много влияния: от рок, блус и келтска музика до транс и експериментални стилове. Може би затова ми се струва толкова естествено да изследвам музиката на Джими Хендрикс – аз самият съм свързан с много подобни стилове. Особено много ме вълнува трансцеденталната, психаделична страна в музиката на Джими", споделя музикантът.

Ден преди срещата на българската публика с Найджъл Кенеди - на 9 май, световноизвестният цигулар ще присъства на откриването на изложбата на своя приятел - художника Румен Рачев в галерия Нюанс. Приятелството между двамата артисти започва през 1995 година, а творческата им колаборация - през 2000 година, когато Кенеди кани Рачев за направата на графичното оформление и дизайн на албума си "Kennedy plays Bach", отличен с престижната British Classic Award.

Експозицията от живопис и рисунки в галерия Нюанс ще представи нови творби на художника Румен Рачев, в които звучи градският джаз.