Реклама

За повечето мениджъри ваканцията през лятото се превръща в повод за тревожност от това дали няма да се случи нещо през това време и дали е делегирана работата на правилните заместващи. При други се появява чувство за вина, че почиват, докато другите работят. Животът в режим "винаги на линия" е сериозно предизвикателство. Разбира се, и цялото си време да прекарате в работа от това няма да станете по-продуктивни.  

Безспорните работохолици имат и друг проблем, че те психически не напускат офиса. Проверяват непрекъснато имейлите и есемесите. Водят служебни разговори от мобилните телефони на плажа, на яхтата, в автомобила, в планината. Сериозното отношение към работа е достойно нещо. Въпросът е дали работите, дори когато сте във ваканция.

Отговорите на въпросите по-долу ще ви ориентират, дали сте на път да се превърнете в работохолик: 

1. Винаги ли сте забързани?

2. Списъкът със задачите Ви винаги ли е нереалистично дълъг? 

3. Поне двама души казвали ли са Ви да намалите темпото? 

4. Чувствате ли се виновни, когато почивате? 

Ако сте отговорили на въприсите с "да”, важно е да се научите да не смесвате работата с почивка. От вас зависи как ще организирате всичко, така че между почивката и ангажиментите да постигнете здравословен баланс. Ако е работа, да е работа. По време на отпуск - като през отпуск, затова почивката може да е кратка, но да е истинска.

Възможно е да се случат изненади по време на отсътвието ви от офиса, но проявете повече доверие в екипа си. Оставете си един ден за адаптация след почивката с цел избягване на напрежение след завръщането. Не забравяйте, че всеки човек е повече от работата си. 

Планирайте, разпределяйте задачите си и ги следвайте, но трябва да ви остава свободно време за почивка. Постарайте се да забравяте за проблемите, свързани с работата, за да се върнете към нормален жизнен ритъм със здрави нерви и нови гледни точки.