Не казвайте тези фрази в офиса

Не е моя работа, нямам нужда от помощ, това е невъзможно и още

Реклама

Комуникацията ви с другите зависи от стила ви на говорене. Понякога изразите, с които сте свикнали и за вас нямат толкова дълбоко съдържание, може да се окажат решаващи за отношението на мендиджъра ви към вашата работа. Дори да отдалечават от вас мечтаната ви позиция за развитие в кариерата. 

За да постигнете успеха, който заслужавате на работното място, опитайте да отстраните от речника си следните фразите:

Това е невъзможно

Не бързайте с този категоричен израз. Той подхожда на човек, който не може да допринесе за никаква кауза, за никого и за нищо. Вместо да се предадете с фразата: "Това е невъзможно”, структурирайте отговора си по друг начин, така че дадете алтернативен начин как работата може да бъде свършена. Когато предложите разрешението, вместо да се отдръпнете, ще погледнат на вас като на ценен член на екипа.

Не е моя грешката

Поемайте отговорност за своите грешки, вместо да посочвате недостатъците на другите. Приемането и признаването на собствените грешки показва сила на характера и готовност да се развивате, и да се поучите от грешните решения.  

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Това не е моя работа

Когато сте поели своята работа, със сигурност сте се запознали с отговорностите, натоварването и ролята, която ви е определена. След известно време работата ви може би се е разширила или се е променила в някои детайли. Вероятно промените са били добри, а с други не сте съгласни. Вместо да кажете: "Това не е моя работа”,  по-добре поискайте среща с вашия шеф, за да поговорите за вашите задължения и отговорности. Без значение колко основателни са оплакванията ви, изпускането на тази фраза ще ви постави в категорията немотивиран или мързелив служител. 

Това ще стане за "нула време”

Не обещавайте, че дадена работа ще стане на секундата. Пресилването с обещания и бързина не прави добро впечатление. Приема се за необмислено, прибързано, безотговорно решение. Дори може да има и неприятен ефект да бъдат подценени вашите знания и съответно недооценени усилията ви.

Нямам нужда от помощ

Не играйте ролята на вълка с дебелия врат, който си върши всичко сам в офиса. Може и да си мислите, че можете сами да изпълните определен проект, но знайте, че екипната работа е много по-важна и резултатна. Умението да работите с другите е отличителната черта на добрия лидер. Едва ли индивидуализмът ще ви помогне да се изкачите по-бързо по стълбичката на кариерното развитие.

Това не е честно

Вместо да се оплаквате от нередностите, гледайте няма ли възможност за правилен начин за справяне с проблемите, които забелязвате. Едва ли е нечестно, че колегите ви се стремят също към проекта, който вие искате. Вместо да се оплаквате, работете сериозно и натрупвайте преднина. Движението и работата са за предпочитане в професионалният живот, пред бездейното оплакване. С креативни решения и нововъведения може да бъдете забелязани и одобрени за следваща по-висока позиция.

Всеки иска да бъде успешен в работата си, но погледнете критично дали вашите думи и изрази не ви задържат назад. Постарайте се да изхвърлите от речника си фразите, описани по-горе и може би ще се придвижите по-лесно в кариерата си.