Оксфордският речник избра Дума на годината

За 2015-а това е емоджито Face with Tears of Joy

Реклама

За първи път Дума на годината за Оксфордския речник всъщност е пиктограма. Това е емоджи, на което е изобразено лице, смеещо се до сълзи (Face with Tears of Joy).

Емоджитата съществуват от края на 90-те години, но през 2015-а употребата им се увеличи главоломно. Това са малки картинки, изобразяващи емоции или състояния. Те са по-шареният и пълнокръвен вариант на емотиконите, които са съставени само от клавиатурни знаци.

Тази година издателството Oxford University Press си е сътрудничело с технологичната компания SwiftKey, за да изследва честотата на използване по света на най-популярните емоджита.

Оказало се е, че смеещото се до сълзи личице е най-използвано в целия свят. То има 20% дял от всички емоджита във Великобритания през 2015 г., а в САЩ употребата му е 17%. Доста голям дял, като се има предвид, че през 2014-а употребата му е била само 4% и 9% в двете държави.

Самата дума емоджи идва от японския и също бележи взрив в употребата си. В английския език тя съществува от 1997-а, а през тази година е била използвана над три пъти повече спрямо миналата.

 

Честота на използване на думата емоджи