ONE DESIGN WEEK 2015: всичко важно за отворената програма на фестивала

Седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ще се проведе в Пловдив между 19 – 28 юни 2015 г.

Реклама

Мапинг на градското ДНК, вечер на иновациите, типографски трансформации, работилница за ситопечат, IKEA ART EVENT 2015, "Кухня за култура”, филмови прожекции, редица практически лекции и представяния са само малка част от събитията, които очакват участниците в отворената програма на ONE DESIGN WEEK 2015.

Седмото издание на международния фестивал за дизайн и визуална култура ще се проведе в гр. Пловдив между 19 – 28 юни, с подкрепата на Община Пловдив и Фондация Америка за България, в посока "Пловдив Европейска столица на културата 2019".

Тази година сред централните локации в отворената програма ще бъде "Ядрото" (ул. Загреб 14) – пространство за лекции, презентации, дебати, прожекции, работилници, партита и т.н. Своеобразна отворена зона, създадена през 2014 г. от норвежкото архитектурно бюро Гaртнерфуглен съвместно със стажантите на ONE ARCHITECTURE WEEK.

Сред акцентите е едноседмичната работилница "Мапинг на градското ДНК", по време на която студенти от различни специалности са поканени да изследват социо-културното ДНК на града с помощта на двама графични дизайнери от Германия - Марк Андрюс и Кристиан Деген, собственици на студиото за дизайн "andrews:degen" в Амстердам. Работилницата ще се проведе в клонa на НБУ в Пловдив.

В неделния следобед (21-ви юни от 16:30 ю.) галерия "Ластици" ще бъде домакин на специалното представяне на проекта на шведската марка IKEA – IKEA ART EVENT 2015. Тя инициира нов модул в дейността си под надслов ART EVENT, а първият проект е посветен на уличното изкуство - най-демократичната изразна форма. В него участват 12 улични артисти от цял свят, които ще представят неповторими плакати, напечатани в лимитирана серия.

Участниците използват различни изразни средства и подходи в работата си. Това, което ги обединява е отчетливият и силен стил, забележим в най-различни точки на планетата. По време на официалното представяне на изложбата като специален гост е поканен българският ъндърграунд лейбъл "Brave Moustache". Той ще демонстрира техниката на сито печата и ще даде възможност на посетителите да изработят сами картички, вдъхновени от събитието.

Специалистите по дигитален маркетинг от ARTery са подготвили лекция и работилница на тема "Как да бъдем успешни в Etsy", където ще запознаят участниците с онлайн платформата Etsy - P2P уебсайт за електронна търговия на творчески изделия. На 21-ви юни (неделя) ARTery ще дадат ценни насоки за разработването на онлайн магазин и успешни продажби в интернет в Хакафе (ул. „11-ти август“).

Арт директорът на водещата агенция за дигитален дизайн в Холандия "Mirabeau" Хенк Хаима ще изнесе презентация на тема "Динамичен дизайн: Следващата революция в дизайна", в която ще разкаже за идеята си да трансформира статичните уебсайтове в динамичен дизайн с акцент върху случаи от практиката. По време на уъркшопа си ще разясни как се представя съдържание по по-личен и релевантен начин. Лекцията ще се проведе на 24-ти юни от 21:00 ч. в Ядрото (ул. "Златарска" 14, Капана).

Интересен акцент в програмата ще бъде и курсът на Sito studio за ситопечат върху торбички, тениски или хартия "Напечатай сам". Той е насочен както към професионалисти в сферата на илюстрацията, модата, графичния дизайн, фотографията, така и към всички, които желаят да създават плакати, флаери, тениски и др. Участниците в работилницата ще имат възможност да напечатат изображение с размер до А3+ върху текстил или хартия. Курсът в ще се проведе в Инкубатор (ул. "Братя Пулиеви" 4, Капана) на 20 и 21-ви юни от 11:00 до 17:00 часа.

"Кухня за култура" е празник на жадните за изкуство кулинари и кани всички тях да създадат нови преживявания, нови истории и нови приятелства. Главен готвач Юрки Цуцунен ще сервира вкусна вечеря. "Кухня за култура" вече е гостувала два пъти в Санкт Петербург, Русия, и веднъж във Франкфурт, Германия. Сега потегля към Пловдив, под надслов "Опасно лятно слънцестоене". Представяне на 26-ти юни в Баскиа, ул. "Братя Пулиеви" 4-6, Капана.

В презентацията на HiComm "(Мястото на) Хартията в постдигиталния свят" гостите на фестивала ще научат от графичния дизайнер Любомира Славкова и отговорния дизайнер на HiComm Илия Темелков какви са предимствата на хартията пред всичко дигитално. Презентацията ще се проведе на 21-ви юни от 21:00 в Ядрото.

Друго любопитно събитие от отворената програма на фестивала е работилницата на дизайнера Рая Стефанова "Прерамкиран процес", където посетителите ще могат да предложат идеи за пълна промяна на иначе добре проектираните и функциониращи столове TORRO, произведени по дизайн на Величко Великов. Чрез TORRO Рая акцентира върху самия процес на създаванe, а не върху крайния продукт. Работилницата ще бъде на 20-ти юни от 10:00 до 18:00 часа в офиса на ЕДНО (ул. "Христо Дюкмеджиев" 10).

Участниците в работилницата "Типографски трансформации" ще имат шанс да се запознаят с очарователните дами от творческото студио Acmé Paris - Елоди Мондре и Каролин Офор, които ще бъдат сред лекторите на професионалния Форум за дизайн на фестивала (27-ми юни в Дом на кулутрата "Борис Христов".

По случай своята 100-годишнина Coca-Cola и Работилница Пункт ще направят творческа работилница в рамките на ONE DESIGN WEEK 2015. Дизайнерският колектив е известен с авторските си осветителни тела, мебели, играчки, музикални инструменти и дори интерактивни инсталации, изработени от изхвърлени предмети. Петър, Иво и Мария очакват всички ентусиасти на 20 и 21 юни (събота и неделя) с пълен комплект обекти и предмети, готови да заживеят своя ВТОРИ ЖИВОТ. Място: в Ядрото, ул. "Златарска" 14.

Друго вълнуващо събития в отворената програма на ONE DESIGN WEEK 2015 щe бъде интерактивната инсталация на Джорди Канудас в Капана, където посетителите ще могат да изпробват флуидната облегалка на един диван, "умната" лампа или направата на осветително тяло чрез потапяне в боя. Отделно той ще разкаже за своя път на дизайнер в специална лекция на 20-ти юни (събота) от 21:00 ч. Джорди Канудас идва в България с подкрепата на институт Сервантес (София) и Испанско посолство в България. Инсталацията на Джорди Канудас може да бъде видяна в Ядрото, ул. "Златарска" 14.

Иновациите също ще бъдат сред централните теми на отворената програма на ONE DESIGN WEEK. В отделен панел „Вечер на иновациите“ на 25 юни, четвъртък, 20:00 ч. темата за иновациите в дизайна ще бъде засегната два конкурса: София Тех Парк с конкурса за иновативна пейка и B2N с конкурса за 3D принтиран лампион.

По време на прожекцията "Щрих и стих" в Център за съвременно изкуство – Пловдив, Баня "Старинна" посетитетелите на фестивала ще могат да изгледат шест кратки анимационни филми, посветени на изложба, продуцирана от Компот Колектив, която съчетава два художествени похвата – поезия и анимация. На 25 юни, четвъртък, от 21:00 часа.

Дизайн базарът на ONE DESIGN WEEK 2015 ще се проведе на 28-ми юни и ще предложи по нещо за всички възрасти и стилове. В непринудена неделна обстановка в квартал "Капана" посетителите ще се срещнат с български дизайнери, дизайн магазини и онлайн платформи, които на място ще продават специално подбрани за случая продукти.

Почти всички работилници са безплатни и със свободен достъп, освен тези, за които е оказан специален начин на регистрация и/или такса. Програмата може да бъде намерена тук.