Оралният секс може да бъде смъртоносен

Ново изследване го свързва с увеличените случаи на рак в устната кухина

Реклама

През последните пет години се забелязва драстично увеличение на случаите на рак в устната кухина (най-вече на гърлото и езика) сред младите мъже в Америка. При положение, че тютюнопушенето в САЩ е все по-ограничено, учените отдават тази тенденция на променените сексуални практики.

Изследване, публикувано във Washington Post, анализира данните за изплатени здравни застраховки на стойност над 21 милиарда долара. В тях се забелязва 61% увеличение на случаите на рак в устната кухина за периода 2011 – 2015 година. Мъжете заболяват три пъти повече от жените и по всяка вероятност причината е в HPV (Human papillomavirus) – най-разпространената инфекция, предавана по полов път. Тя е най-честата причина за рак на шийката на матката, на вагината и на пениса.

Засега медицината няма точно обяснение защо мъжете са по-склонни към инфектиране с HPV и защо по-трудно се излекуват от него в сравнение с жените.

Тази година медиците в САЩ очакват 50 000 нови случаи на рак в устата, като 10 000 от тях ще бъдат фатални за пациентите. Предполага се, че ще бъдат регистрирани най-малко 14 милиона нови случая на зараза с HPV.