Първа катастрофа със самоуправляващ се автомобил на Google по негова вина

За щастие, няма пострадали, а щетите по колата са съвсем малки

Реклама

Досега всички катастрофи със самоуправляващите се автомобили на Google бяха по вина на другите участници в движението. На 14 февруари обаче в Калифорния се е случил първият инцидент по вина на изкуствения интелект, управлявал Lexus RX450h.

Автономният автомобил (Google AV) се е движил в Маунтин Вю, Калифорния, в автономен режим и с шофьор зад волана, който се намесва само при нужда. Автомобилът е бил в най-дясната лента и, приближавайки кръстовище със светофар, е имал намерение да завие надясно. Малко преди кръстовището обаче автомобилът спира, защото на пътя има чували с пясък. В това време светофарът светва зелено и колите в средната лента потеглят. Google AV изчаква да минат няколко коли и решава да заобиколи чувалите, като навлиза в средната лента. В този момент отзад се появява автобус. Шофьорът решава, че автобусът ще спре или ще намали, но това не се случва. При удара Google AV се е движил с около 5 км/ч, а автобусът – с 25 км/ч. Пораженията за колата са само по предния ляв калник, предната лява джанта и един от страничните сензори.

От Google коментират ситуацията така:
„Подобен тип неразбирателства се случват всеки ден на пътя. Всеки от двамата шофьори си мисли, че другият ще спре. Проучихме обстойно ситуацията, проиграхме я многократно на симулатор и направихме корекции в софтуера. Нашите коли вече ще „знаят”, че автобусите и другите колеми МПС спират по-трудно”.