Първи смъртен случай след игра на Pokemon Go

18-годишен младеж е застрелян в Гватемала

Реклама

18-годишният Джерсон Лопес де Леон вероятно ще остане в историята като първият човек, загинал по време на игра на Pokemon Go. Той е бил застрелян край жп линия от неизвестен засега извършител, докато е играел в късните часове Pokemon Go заедно със 17-годишния си братовчед Даниел Мойзес.

„Синът ми вече бе в леглото, когато братовчедът му го извика навън, за да търсят покемони“ – споделя майката на жертвата.

Трагичният инцидент се е случил в град Чикуимула, на около 200 км от столицата Гватемала. Полицията е открила на местопрестъплението почти 20 гилзи и издирва колата, от която е стреляно. Вероятно причината за стрелбата е присъствието на младежите в необичайно късен час на необичайно място.

Играта Pokemon Go комбинира истинската реалност с виртуална и принуждава хората, търсещи покемони, да навлизат в забранени територии като военни бази, частни имоти и др.п. В Босна бе отправено предупреждение играещите да внимават за останали от войната мини. Вече има случаи с хора, които са паднали от скали или са катастрофирали, докато вниманието им е било погълнато от екрана на смартфона. Други пък стават лесна плячка на джебчиите.

Манията по Pokemon Go е толкова голяма, че планираният за днес старт на играта в Япония бе отложен. Компанията разработчик Niantic не е сигурна, че сървърите ще издържат на голямото натоварване.