Потвърдиха теорията на Айнщайн за гравитационните вълни

Реклама

Учени от три водещи американски института потвърдиха съществуването на гравитационни вълни. На практика те потвърдиха хипотезата за деформации във време-пространството, чието съществуване Алберт Айнщайн предсказа преди около век.

Съществуването на гравитационните вълни е било установено през септември 2015 г. – 99 години след като гениалният учен допуска съществуването им в своята Теория на относителността.

По думите на директора на Националния научен фонд на САЩ – Франс Кордова, "Айнщайн днес щеше да сияе от радост. Това наистина е един много, много специален момент".

Самият учен не е вярвал, че съществуването на гравитационните вълни може да се докаже. Днес това става благодарение на съвременна, свръхчувствителна техника – чрез сблъсък на два лазерни лъча от отстоящи на 3000 километра една от друга лаборатории в САЩ.

"Тези вълни са възникнали при сблъскването на две черни дупки с маса 30 пъти колкото Слънцето, преди 1 милиард и 300 милиона години", обяснява Дейвид Рийце - директор на лабораторията за изследване на вълните.

Първите реакции на откритието са, че то дава ново "сетиво" на учените за изследване на Космоса, времето и материята.

Експерти коментират, че това е най-голямото научно откритие във физиката от десетилетия насам. То дава възможност за преминаване на нов етап в изследванията на Космоса.