Правилният начин да пием зелен чай

Как трябва да приготвяме и пием чая, за да извлечем максимума от полезните му свойства

Реклама

Знаете ли, че две или три чаши на ден зелен чай са най-лесният начин да свалите няколкото килограма, които се опитвате да прогоните от месеци. И то без лишения. Тайната се крие във вечнозелен храст, който е неизменна част от азиатската култура, а в последните години придобива все по-голяма популярност и у нас под формата на зелен чай. Благоприятните му качества върху организма включват засилване на метаболизма и перисталтиката, помага за бързото изгаряне на калории и топене на мазнини, съдържа голямо количество витамин С и антиоксиданти. Това е причината да обърнем по-голямо внимание на това как трябва да приготвяме и пием чая, за да извлечем максимума от полезните му свойства.

Със захар или без?

Много хора се питат дали зеленият чай ще запази благотворните си свойста, когато добавим към него захар. Отговорът е не. Но добавянето на захар към напитката винаги увеличава калорийното съдържание. Ако пиете зелен чай за подобряване на метаболизма и съответно – сваляне на няколко излишни килограма, то добавянето на захар не е никак добра идея.

Марката има ли значение?

Марката има значение при почти всичко. Когато купувате зелен чай в магазина, задължително погледнете съдържанието и съставките. Всички трябва да са натурални, да няма добавени консерванти, захар и изкуствени съставки.

Може ли да пием зеления чай студен?

Разбира се, че да. По състав той ще бъде съвсем същият като горещия, но имайте предвид, че изстудяването му с лед ще добави допълнително вода към съдържанието, което ще наруши благотворните му качества. Още нещо, на което да обърнете внимание – като всички чайове и зеленият увеличава своето действие, когато се пие горещ, така че, ако искате да извлечете максимума, то не го изстудявайте.

Кой е правилният начин за приготвяне на зелен чай?

Сложете вода на котлона, но не позволявайте тя да кипне напълно. В момента, в който започнат да се формират малки балончета, залейте торбичката чай с нея. Покрийте чашата за 2-4 минути. Пийте веднага след запарването.