Причините, поради които не забогатявате

Вижте няколко неща, които стоят между вас и финансовия успех

Реклама

Чудите се как някои хора успяват да забогатеят, а вие-не? Много хора са склонни да обвиняват несправедливия живот и липсата на морал у другите за постигнатото им благосъстояние. А доста често проблемът е в самите тях. Ето кои са причините, поради които вероятно не забогатявате.

 

Не планирате за бъдещето

Може и да искате да сте богати, но ако нямате план за бъдещето, това никога няма да стане. Без план, никога няма да спестите пари, но ще имате излишък от извинения за това (например, че ще спестявате като остареете или когато имате повече пари). Огледайте добре бюджета си. Опитайте се да изчислите колко пари ще изкарате до края на живота си (с инфлацията) и включете евентуални затруднения като загуба на работа, сватби, погребения и пр. Изчислете колко можете да спестявате всеки месец и от кои излишни разходи можете да се освободите.   

 

Харчите повече, отколкото изкарвате

Хората се заблуждават, че ако имат повече пари, тогава бюджета им ще се оправи. Но е точно обратното - първо бюджета ви трябва да се оправи. А и ако не можете да се оправите със скромния си бюджет сега, няма да можете и с огромния си бюджет, ако забогатеете. Ако постоянно купувате неща, които не са ви по джоба или ползвате твърде много кредитните карти, вероятно харчите твърде много. Ако се научите да живеете, според възможностите си, шансът да забогатеете е доста по-голям.  

 

Имате комплекси

Някои хора вярват, че никога няма да бъдат богати и ако вярвате в това, сами се обричате. Трябва да вярвате, че искате да сте богати и че можете да го постигнете. Други хора мислят, че това, че родителите им са били бедни или те самите нямат образование, това значи, че нещата не могат да се променят. Което е още по-глупаво, защото голяма част от богаташите са живели в бедност на младини и нямат диплома за завършено висше образование.

 

Вярвате, че да сте богат е лошо

Мнозина са убедени, че богатите хора са станали такива, защото са безскрупулни нещастници. Същите хора, които хулят богатите, някак си забравят, че и сред бедните е пълно с безскрупулни нещастници. Ако искате да сте богат, ще трябва да се освободите от предразсъдъци. това не значи, че трябва да се освободите от морал и отговорност, а че няма нищо лошо да забогатееш от труда си.