Главоболията на Samsung помагат за рекордни продажби на iPhone 7

Очаква се до края на годината Apple да продаде 100 милиона броя от новия смартфон

Реклама

Продажбите на новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus започнаха толкова добре, че всички налични бройки в САЩ, Китай и Великобритания бяха поръчани онлайн и в първите дни за „истинските” магазини не остана стока.

Според корейски анализатори, до края на годината Apple може да продаде 100 милиона броя от новия смартфон, като за този успех спомагат и главоболията на конкурента Samsung с батериите на Galaxy Note 7.

Корейски доставчици на компоненти за Apple са очаквали около 80 милиона продадени iPhone 7, но заради големия интерес прогнозите се завишават със 17-25%.

Заради случаите на възпламеняващи се батерии (само в САЩ те са 92) Samsung спря временно продажбите на новия си флагман и обяви подмяна на всички закупени устройства. Американските авиокомпании дори забраниха на борда да има включени Galaxy Note 7. Тъй като мнозина потребители не бързат или изобщо не смятат да върнат своя нов телефон, американските власти обявиха подмяната на Galaxy Note 7 за задължителна. Става въпрос за около 1 милион телефона.

Всичко това увеличава продажбите на Apple, като се очаква фирмата да се завърне на челното място на пазара за телефони от висок клас (над 600 долара).

От това печелят и някои южнокорейски компании. LG Display например доставя екрани за Apple, а LG InnoTek осигурява двойната камера за iPhone 7 Plus.

Заради добрия старт на iPhone 7 през миналата седмица акциите на Apple поскъпнаха с 11,4%.