Q&A: Fedde Le Grand

Интервю с диджея за гостуването му на фестивала Solar Summer

Реклама

Когато едно парче започна да тресе клубовете за електронна музика по цял свят, всички започнаха да се питат: „КОЙ?”. Времената бяха такива, че още нямахме рамото на Shazam, но това не попречи на нито един фен на клубния саунд да научи името на диджея зад „Put You Hands Up For Detroit” – мистър Fedde Le Grand. Утре холандският магьосник зад пулта се завръща в родината ни, за да тресе Cacao Beach на Слънчев бряг със сет в рамките на фестивала Solar Summer. Днес се срещаме с него, за да си поговорим за това какво да очакваме от гига му, както и за настоящето и бъдещето на електронната сцена. Целите сме в слух!

 

Здравей! Чакаме те утре за партито на фестивала SOLAR SUMMER. Какво да очакват феновете от сета ти?

Здравейте там! Като се сетя колко велик беше фестивалът SOLAR SUMMER миналата година, спокойно мога да кажа, че ще си прекараме доста добра и тази година. Имам много нови неща, които феновете да чуят и обичам лятното настроението на това събитие. Мисля, че SOLAR SUMMER е едно от малкото места, на които мога сериозно да пускам хаус музиката, така че съм наистина щастлив да бъда част от него.

Какво те инспирира първоначално да станеш DJ?

От ранна възраст знаех, че искам да се занимавам с музика, но не бях сигурен точно как. Когато завърших училище, не знаех какво исках да правя, но си дадох едни 5 години, за да преследвам кариера в музиката. Започнах да диджействам за забавление на 16 години, а след това започнах да продуцирам все повече и да получавам покани за все повече и повече гигове.

Какво е най-силното ти вдъхновение днес?

Въпреки, че съм DJ от електронната музика, най-силните ми вдъхновения идват извън жанра. Винаги съм бил повлиян от Джордж Клинтън, басистът от P-Funk и Funkadelic. Аз съм огромен фен на Майкъл Джексън и неговото творчество. Имах честта да мога да направя ремикс на песента му ‘Love Never Felt So Good.’

Кажи ми за най-откаченото преживяване, което си имала като диджей?

Крейзи неща се случва през цялото време в тази индустрия, но нещото, което наистина успя да се открои за мен, беше в швейцарския град Цюрих по време на годишния стрийт парад там. Тъкмо взривявах публиката с моя сет, когато мярнах с крайчеца на окото си сбръчкан старец, който танцуваше наоколо в малка прашки! Той видимо правеше партито на живота си, но аз бях белязан за цял живот! Това е спомен, който никога няма да забравя!

Какъв тип сетове се опитваш да миксираш напоследък?

Знаеш ли какво, аз просто правя това, което е в сърцето ми. Моите сетове са отражение на тълпата и това, което почувствам, че е тяхната вибрация. Аз никога няма да променям стила си в зависимост от това какво другите диджеи правят, но мисля, че е важно да можеш да разчиташ правилно енергията на фенове и да им представиш възможно най-добрия сет, който можеш. Обичам да комбинирам всички различни жанрове в моите пърформънси, за да дам по малко нещо на всеки. Често казвам, че диджействане е като готвенето – трябва да се комбинират различни съставки, за да се получи страхотно ястие.

Откъде намираш свежи тракове за участията си?

Красотата да имате свой собствен лейбъл е, че можете да откривате нови таланти. Аз съм един от най-вманиачените и искам да се уверя, че съм чул всяко промо, което съм получил и обичам да пускам тези, които харесвам в моите сетове. Искам да съм сигурен, че младите и нечути артисти ще имат възможност да попаднат под светлината на прожекторите. Мисля, че е важно да се тестват нови неща в сетовете – в противен случай нещата просто ще станат скучни. Така че искам да използвам възможността да се обърна към диджеите: Не спирайте да изпращате нещата си!

Какво правиш, за да си винаги тонизирана по време на сетовете си?

Въпреки, че може да съм уморен преди да застана зад пулта, когато изляза на сцената, аз постоянно усещам енергията на тълпата и издръжливостта и тонусът ми се поддържат живи от моите фенове и музиката!

Как смяташ, че ще изглежда електронната музика през 2050 година?

Това е труден въпрос! Не вярвам, че някой всъщност знае бъдещето на електронната музика, защото тя постоянно се променя и расте. Всичко, което мога да кажа е, че има много нови и навлизащи талант в тази индустрия и аз съм развълнуван за бъдещето. Мисля, че ако ние продължаваме комбинирането на различни стилове, но и продължаваме да поддържаме класиките живи, ние ще се движим в правилната посока за едно страхотно бъдеще на електронната музика.

Би ли ни препоръчал нови диджей, които да слушаме и чиято кариера да следим?

Наистина е трудно да изведа само няколко конкретни имена от купчина с нови талант, която според мен в момента е толкова голяма. Непрекъснато се оглеждам, за да намеря тези няколко, които наистина имат тази доза суров талант и да им помогна наистина да го развият до следващото ниво – така че, когато ги намеря, ще разберете!

А песен от тази година, която всеки трябва да чуе?

Не искам да се величая, но новият ми релийз "Twisted" определено е едно от стойностните за слушане парчета това лято.