С тайни тестове Facebook се подготвя за евентуален конфликт с Google

Facebook умишлено спира приложението си на телефона ви, за да тества вашата лоялност

Реклама

Източници от Facebook разкриха пред сайта theinformation.com, че компанията разработва план на действие при евентуален конфликт с Google. В най-лошия сценарий Google ще премахне от Play Store мобилното приложение на Facebook и потребителите с Android ще трябва да ползват мобилния браузър, за да влязат в социалната мрежа.

Оказва се, че Facebook умишлено спира работата на приложението за няколко часа в различни региони на света, за да разбере колко процента от потребителите ще използват мобилния браузър за влизане в социалната мрежа и колко ще се откажат от нея. Резултатите са показали, че повечето хора са склонни да използват на телефоните си по-неудобната уеб версия, но да не загубят контакт с приятелите си.

Това е основният план за действие, но се работи и по друг вариант, при който потребителите ще могат да изтеглят мобилното приложение, без да посещават Play Store. Подготвя се и заместител на Google Maps за услугите, които изискват информация за вашето местоположение.

Засега обаче няма изгледи да се стигне до разрив между двете технологични компании, а и Google би загубила много, ако премахне Facebook приложението от Play Store.

Не е ясно дали в Google са знаели до вчера за тестовете на Facebook. Вероятно най-малкото са предполагали за наличието на резервен план.

От Facebook все още не са коментирали изтичането на тази информация.

Ако всичко това е вярно, за потребителите с Android остава неприятното усещане, че понякога са се изнервяли от липсата на Facebook, а всъщност всичко е било целенасочен тест на техните реакции.