Събитията в София по празниците

Европейската нощ на музеите е на 21 май

Реклама

21 май, събота

В София, Пловдив, Варна и Бургас ще се проведат едновременно тематични бягания под надслов "Помогни на Алиса да надбяга ремето с 5kmrun”. Надпреварата с времето започва на трасетата на 5kmrun в четирите града точно в 9:00 часа, като всеки участник ще получи специално отличие „Аз помогнах на Алиса да набяга времето“. Всички финиширали ще участват в томбола за един от 20-те двойни билета за избрана прожекция на филма.

Европейска нощ на музеите
В 12-то издание на атрактивната инициатива участват много музеи и галерии, като навсякъде входът е свободен. Повече информация и карта на събитието ще откриете тук

22 май, неделя

От 10:30 ч. в парка в Студентски град (срещу УНСС) ще бъде отбелязан Международния ден на крикета на маса. Във фестивала ще вземат участие 9 отбора, състaвени от деца с увреждания, които ще изиграят специални демонстративни мачове по крикет на маса.

Организатор на фестивала е Саиф Рехман, бивш старши-треньор на Националния отбор по крикет на България, който от няколко години работи по каузата за интеграция на деца с проблеми в развитието чрез специално адаптираната версия на английския спорт, достъпен и за деца с инвалидни колички.

23 май, понеделник

Народният театър предлага три заглавия в този ден. В голямата зала – „Синята птица” от Морис Метерлинк (реж. Мариус Куркински), на камерната сцена можете да гледате „Ничия земя” по филмовия сценарий на Данис Танович (сценична адаптация и режисура Стоян Радев), а на сцената на IV етаж се играе „Манхатън, Второ авеню” от Нийл Саймън (сценичен вариант и постановка Бойко Илиев).

24 май, вторник

В НДК започва Пролетният базар на книгата (24-29 май) с участието на близо 100 български книгоиздатели и книготърговци. В Националния дворец на културата, както и на други места в София, ще се проведат над 55 събития – премиери на книги, четения и срещи с повече от 50 български автори.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост само на 24 май всички книги на издателствата "Сиела" и "Deja Book" ще бъдат с 50% намаление в книжарници "Сиела" и онлайн на www.ciela.com. Намалението не важи за щанда на издателството на Пролетния базар на книгата в НДК.

Започва голяма дарителската кампания за събиране на нови и запазени книги за нуждаещи се читалищни и училищни библиотеки в страната. Акцията ще продължи през целия ден на 24 май, от 10:30 до 18:00 ч., в инфоточка читАлнЯта в Градската градина на София, а организатори са Сдружение за градски читални, с подкрепата на VIVACОМ и ОП “Туризъм”, Столична община; с медийното партньорство на сайта “Аз чета” (www.AzCheta.com)