Реклама

Действията ни са по-силни от думите. Всяко изказано намерение без дисциплината да го изпълним остава като безсмислено изречени думи. Често съмнението в собствените сили е основната причина думите да не бъдат превърнати в действия. Има начини да се укрепи увереността в собствените сили чрез следните  четири утвърждения:

Аз съм добър пример за подражание

Има хора, които са се съмнявали и ще продължават да се съмняват в нас, но най-много усилия заслужава да употребим в борба с нашите собствени съмнения. Не трябва да позволяваме да ни подценяват. Вместо това можем да бъдем добър пример с думи, действия, ценности, поведение, начин на работа. Не бива да позволяваме на никого да ни гледа "от високо”, защото… Няма смисъл в никое ”защото”. 

Аз съм безценен/а

На земята няма нито един човек точно като нас със същата комбинация от  възможности, опит  и  характер. Всеки е безценен. Затова да не пренебрегваме дабрите си. Имаме личен избор да използваме качествата, с които ни е надарил Бог. Съзнателно и постоянно да ги използваме.

Не съм разбран/а правилно

Истинската увереност се гради на истината, а тя в повечето случаи не отговаря на изискванията на живота. Когато осъзнаем, че не можем да задоволим своите нужди, как още повече да очакваме да задоволим нуждите на другите. Това не е новост за никого, но и не означава, че ще се опитваме да си изградим фалшива себеувереност.

Не съм завършен/а

Преди да вземете решение да се самоподцените, честно си кажете "Не съм завършен/а, но ще продължа да се развивам”. Да, всички сме като недовършени шедьоври, взели своето решение да израстват и да се усъвършенстват. Съмнението в себе си може да ни вкара в депресия, но може и да ни изтласка към висините. Ние сме тези, които избират растежа чрез много усилия и дисциплина.  

Обикновено не искаме хората да ни виждат как се учим и растем. Предпочитаме да ни видят готови, пораснали, завършени, знаещи и можещи. Когато желанието за растеж е налице в нас и в хората от обкръжението ни, можем да се изграждаме и да растем заедно. Дори може да позволим на другите да ни помагат в този растеж. Обществото е мястото за израстване на всеки един от нас. Може да постигнем много повече отколкото може да поискаме или да си представим. Нека не се оставяме на съмненията си.