Три тайни за удовлетвореност в живота

Без сравнения с другите, приспособяване към обстоятелствата и с повече вяра

Реклама

Научихме ли се да бъдем доволни независимо от обстоятелствата, в които се намираме. Доволството от партньора, от работата, от децата, от хората в близкото ни обкръжение съвсем не означава апатично приемане или самодоволство от притежанието им, още по-малко демонстративен мързел за поддържане на добри взаимоотношения като забравяне на рождените дни, без топлота и жестове на специално внимание. 

Доволният човек не базира щастието си върху ситуациите в живота. Истинската радост струи от вътре.

Тайните за удовлетвореност в живота

Първата тайна

Да се отучим от постоянните сравнения с останалите. Сравнявайки себе си с другите хора, винаги ще ни води до неудовлетвореност. Неблагоразумието да се сравняваме с другите поражда ревност, завист, горделивост с една дума - нещастие. Сравнявайки се с тях, започваме да си мислим, че те са по-облагодетелствани. Виждаме в тях късметлиите, на които е провървяло много повече отколкото на нас. Дали бихме се разменили с тях, обаче не само за някои от нещата им, а да поемем изцяло съдбата им - родители, здраве, работа, деца, съпруг/а. Вероятно няма да ни допадне толкова много, когато осъзнаем, че чуждите неуспехи са не по-малко от нашите. 

Втора тайна

Да се научим да се приспособяваме към променящите се обстоятелства. Животът е пълен с възходи и падения - физически, емоционални и финансови. Ако има нещо сигурно в живота, то това е самата промяна. Тя ни е гарантирана, но добре ли се справяме с всевъзможните промени? 

Трета тайна

Да повярваме, че ние не сме случайни и разполагаме с нужните сили за удовлетворение от своя живот. Липсата на вяра е това, което не достига за да бъде човек щастлив дори когато е постигнал престиж, популярност или богатство. Доказателство за това е непрекъснатото търсене на някого или нещо, което би го направило истински щастлив.

Проявете разбиране, че животът поднася предизвикателства на всеки човек и оценете достойно себе си, и своето място в него.