Властите нямат достъп до съобщенията в WhatsApp, защото са криптирани

Така дебатът за отключването на информацията в телефоните на Apple се разширява

Реклама

Докато Apple и ФБР спорят дали властите трябва да получават достъп до информацията в даден iPhone, за да се разследва престъпление, се оказва, че пред подобен казус е изправена и компанията WhatsApp, собственост на Facebook.

Вестник The New York times припомня, че най-популярната услуга за мобилни съобщения добави в края на 2014 година криптиране към комуникацията между потребителите. Така властите, а и самата WhatsApp, нямат достъп до чата дори и да разполагат със съдебно разрешение за „подслушване”.

Източници, желаещи да останат анонимни, са съобщили, че в момента между WhatsApp и правосъдното министерство има конкретен казус. Става въпрос за криминален случай, а не за терористична заплаха, но не се уточнява в кой град и щат е разследването.

Вестникът обяснява нагледно двата казуса по следния начин. При телефоните на Apple спорът е дали ФБР може да влезе в „дома” ви и да го претърси, докато при WhatsApp става въпрос за „подслушване”, но на текстови съобщения.

Очевидно САЩ се нуждае от ново законодателство в тази област, защото действащите сега закони са приети преди настъпването на дигиталната ера, когато подслушването на телефонните разговори бе съвсем лесно.

WhatsApp се ползва от един милиард души по света и все по-често ще възниква нуждата от проследяване на съобщения за разследването на престъпления.

Казусът е заплетен, защото през 2013 г. самото американско правителство подкрепи развитието на криптиращите технологии, за да бъдат предпазени компаниите и частните лица от хакерски атаки.

Ситуацията е още по-деликатна и заради факта, че криптирането на съобщенията в WhatsApp е направено с държавно финансиране, за да се рекламира защитата на човешките права. Преди няколко години фондът Open Technology предостави 2,2 милиона долара за развитието на Open Whisper Systems, което е гръбнакът на криптирането в WhatsApp.