За нацистите и наркотиците

Нова книга разкрива детайли за мащабите на дрогиране в Третия райх

Реклама

Blitzed” на немския писател Норман Олер е ново изследване за масовото използване на наркотици по време на Третия райх – от обикновените пехотинци та чак до самия Фюрер. Авторът анализира и как тези вещества са довели до конкретни успехи и провали на Германия във Втората световна война.

Според Олер бързата капитулация на Франция през 1940 г. се дължи на използвания от Вермахта Pervitin – вещество, чиято активна съставка е метаамфетамин. Благодарение на него немските войници са били по-безстрашни и с много по-малка нужда от сън. Така танковете им достигат до белгийско-френската граница само за три дни, много по-бързо от французите.

Авторът прави преглед и на всички достъпни документи, свързани с отношенията между Хитлер и неговия личен лекар Теодор Морел, грижил се за Фюрера цели девет години. Според Олер именно д-р Морел превръща аскетичния вегетарианец Адолф в закоравял наркоман. Според книгата всичко започва, когато докторът печели доверието на Хитлер, предписвайки му пробиотика Mutaflor за неговите хронични чревни проблеми. Оттам нататък се преминава към все по-силни лекарства, за да се стигне до кокаин.

Според автора прекаляването с наркотиците оказва директно влияние на срещата между Хитлер и Мусолини през 1943 г. Тогава Дучето е искал да обяви изтеглянето на Италия от войната, но надрусаният Фюрер е говорил без прекъсване цели три часа и Мусолини просто не е могъл да вземе думата.

Без съмнение, наркотиците имат основна роля както в хаотичното поведение на Хитлер в последните месеци на войната, така и в самоубийството му на 30 април 1945 г.

Разбира се, голяма част от документите са унищожени, а и заради дистанцията на времето никога няма да узнаем цялата истина. Норман Олер разполага с артефакти, от които се вижда в колко големи количества армията е поръчвала Pervitin, но никой не може да каже със сигурност какво е имал предвид д-р Морел, когато е записвал в бележника си, че на Фюрера е инжектиран „Х”.