Защо април е най-подходящото време за покупка на Android смартфон

На производителите им трябва половин година след появата на новата версия на Android, за да интегрират софтуера си с Google

Реклама

Сайтът за технологични новини The Verge направи анализ на предстоящите премиери в света на телефоните и стигна до извода, че април месец е чудесно време за избор на нов смартфон.

Една от причините е, че през април 2016 г. вече е минало достатъчно време от появата на новата версия на Android – Marshmallow, и производителите вече продават телефони с нея. Другата причина е наличието на процесора Snapdragon 820 на Qualcomm, който фирмите бързат да използват, за да демонстрират технологична мощ. На пазара вече са моделите Xiaomi Mi 5 и Samsung Galaxy S7, а през април изборът от нови смартфони ще е особено богат.

На 6 април ще бъде представен новият флагман на Huawei – P9 (с две камери на гърба), както и M3 Note на Meizu. Седмица по-късно HTC ще представи своя нов върхов модел, чието име се очаква да бъде HTC 10.

На производителите им трябва половин година след появата на новата версия на Android, защото само интеграцията на техния софтуер с Google отнема около четири месеца. Ето защо новият G5 на LG, който бе представен в края на февруари на Mobile World Congress в Барселона, всъщност ще се доставя след 1 април.

В поредицата от нови телефони се нареждат и новите Xperia на Sony, макар че японската компания още не е уточнила дата за премиерата им.

През последните три години Google представя новата версия на Android винаги през октомври. Причината е, че през септември Apple анонсира новите модели на iPhone, които са и с нов софтуер, и интернет гигантът трябва да отвърне на предизвикателствата. Ето защо Mobile World Congress в Барселона се очертава като мястото, където се анонсират голяма част от новите Android телефони, но реалните продажби започват през април.

Недостатък на този график е, че производителите на Android смартфони не могат да подготвят флагманите си за голямото пазаруване около Коледа, но пък по този начин се избягва струпването на всички премиери в един сезон.

Така че, ако ви предстои покупка на телефон, изчакайте до средата на април, за да имате по-богат избор. Все повече устройства ще имат USB-C, а LG и Huawei ще се опитат да ни убедят, че една камера на гърба на телефона не е достатъчна и ви трябват две.

 

Тагове: смартфони android