Денят на Свети Патрик е!

Представяме ви кратък наръчник с любопитни факти, които ще накарат всеки да се почувства поне за ден ирландец и да се включи в многохилядните тържества

Реклама

Днес е Денят на Свети Патрик, а GUINNESS призовава хората по света да отпразнуват заедно празника на светеца-покровител на Ирландия и да почетат ирландското наследство.

Един празник може да бъде споделен и оценен подобаващо, само когато добре познаваме домакините и повода за празнуване. Представяме ви кратък наръчник с любопитни факти, които ще накарат всеки да се почувства поне за ден ирландец и да се включи в многохилядните тържества.

Любопитни факти:
•Св. Патрик е един от светците покровители на Ирландия, който според популярната легенда избавил ирландците от змиите.
•Св. Патрик не е ирландец. Той е роден в Уелс.
•Рожденото име на Св. Патрик не е Патрик. Неговото истинско име всъщност е Мейуин Сукат.
•Днес има над 100 мъжки и женски разновидности на името Патрик.
•Дълги години синьото е цветът, който се асоциира най-често със Св. Патрик, затова и все още ирландският президентски символ е син. В миналото ирландците свързвали зеления цвят с нещастие.
•Денят на Св. Патрик не е само национален празник на Ирландия. Той е признат за национален празник и на миниатюрния карибски остров Монсерат, който има около 4000 жители. През 17 век островът се превръща в дом на голям брой ирландски емигранти.
•Първият парад в чест на Деня на Св. Патрик противно на очакванията не се е състоял в Ирландия, а в САЩ. На 17 март 1762 г. ирландски войници, служещи в английските войскови части, марширувайки прекосили Ню Йорк под звуците на типична ирландска музика. Така те показали своята ирландска принадлежност.
•За да почетем ирландското културно наследство, ето няколко предложения на ирландски песни, с които да заредите вашия плейър в Деня на Св. Патрик:

oThe Rocky Road to Dublin – The Dubliners
oThe Galway Girl – Mundy & Sharon Shannon
oBeautiful Day – U2
oSally MacLennane – The Pogues
oThe Man Who Can’t Be Moved – The Script
oLinger – The Cranberries
oHot Asphalt – Damien Dempsey
oWhiskey in the Jar – Thin Lizzy
oFalling Slowly – Glen Hansard & Marketa Irglova
oOverpowered – Roisin Murphy
oThe Blowers Daughter – Damien Rice
oThe Irish Rover – The Pogues featuring The Dubliners
oStar Star – The Frames
oBrid Og Ni Mhaille – The Corrs
oBrown Eyed Girl – Van Morrison
oNothing Compares To You – Sinead O’Connor

•През 2013 г. в тържествата по случай отбелязването на Деня на Св. Патрик са се включили над 70 млн. души от 6 континента.

•За Деня на Св. Патрик миналата година за първи път в зелено бяха оцветени емблематични световни забележителности, сред които египетските пирамиди в Гиза, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Ниагарския водопад, наклонената кула в Пиза, операта в Сидни и много други популярни забележителности по цял свят.

•Тъмната бира е неразделна част от отбелязването на Деня на Св. Патрик. Затова във всички ирландски пъбове в България на 17 март GUINNESS ще се предлага на преференциална цена. И за да се включите в глобалните тържества бъдете подготвени да вдигнете тост на ирландски:

o Sláinte is táinte! (Слойнчех исс тойнчех) - Здраве и богатство!
oSláinte! (слойнчех) Наздраве!