Ули Хьонес: от върха до затвора

Вижте кратката история на падението на най-влиятелната фигура в германския футбол

Реклама

Да падаш с високо вдигната глава е доста трудно. Германската футболна легенда Ули Хьонес знае на собствен гръб за какво става въпрос след като животът му се срина от абсолютния връх до тоталното дъно. Неговият случай е показателен за това как никой от досегашните приятели на грешника логично няма да го подкрепи. Както и за това, че статутът на Хьонес в Байерн все пак му осигури достойно изпращане по пътя към затвора.

Как Ули Хьонес се оказа в тази каша и защо този случай е толкова интересен? Историята е пълна с известни личности, които са били осъждани за различни прегрешения и Хьонес няма да е нито първият, нито последният.  Може би, просто всеки път е изненадващо на какво е способен човек, когато не го гледаш.  

Той е....

Хьонес е един от най-емблематичните играчи на Байерн (Мюнхен) и Западна Германия по времето на Студената война. Нападателят е истински кошмар за вратарите и вдига три купи КЕШ с екипа на “баварците”, а през 1974г. става световен шампион със Западна Германия в инфарктен мач срещу Холандия на финала.

На терена Хьонес е известен, както с футболните си умения, така и с твърдия си характер. Още тогава му личат две неща - че е лидер и че Байерн е най-важното нещо на света за него.

Хьонес приключва кариерата си само на 27 години и веднага влиза в структурите на клуба като генерален мениджър. С годините успехите и авторитета му на този пост му помогнаха дори да замени на празидентския стол друга легенда на отбора - Франц Бекенбауер.

Трудно да се каже дали Хьонес всъщност не е направил за клуба дори повече на тази си позиция. С него начело на Байерн клубът достигна нови висоти, печелейки на практика всички възможни клубни трофеи и  15 пъти германското първенство.

Във финансвото отношение “баварците” също се превърнаха в колос като приходите се вдиганаха 20 пъти, а членовете на фен клуба - десет пъти и Байерн стана втория по популярност клуб в света. Междувременно, в периода 2000-2005г. клубът построи супер-модерният стадион “Алианц Арена” за 340 млн. евро.

Хьонес не е е известен само с пари  и успехи. Той помага на легендата на Байерн Герд Мюлер да се излекува от алкохолизъм, а към него се обърна и страдащата от депресия звезда на “баварците” Себастиян Дайслер. Хьонес беше човекът, който отиде да преговаря с Пеп Гуардиола да поеме Байерн и действително го доведе в Мюнхен. Любопитен факт е, че шефът на “баварците”  е замесен и в спасяването на вечния враг в Германия - Борусия (Дортмунд) от фалит като помага за отпускането на необходимия кредит.

Успехите на Хьонес на всякакво ниво във футбола му утвърдиха една много стабилна позиция в германското общество като цяло и достатъчно близки отношения с политиците, че да пие кафе с канцлера Ангела Меркел. Хьонес се превърна в институция, а това понякога е по-голям проблем от това да не си институция. Защото падането е по-тежко.

Той беше разследван за укриване на 3,5 млн. евро и когато изглеждаше, сякаш е поредният богаташ, срещу когото властта опитва да показва някакви мускули, се случи немислимото - германският герой сам свали картите.

През 2000г. спортните концерни  Adidas и Nike са в жестока конкуренция за договор с колоса от мюнхен. Тогавашния управителен директор на Adidas Робер Луи-Драйфус  е дал на Хьонес  близо 20 милиона германски марки на сметка в швейцарска частна банка, 15 милиона от които във вид на банков кредит, с които той се пуска на фондовата борса. В последствие, Adidas  печелят надпреварата с Nike и взимат договора. Спечелените от борсата пари пък се оказват в швейцарски банки и германската прокуратура надушва машинацията.

 

Робер Луи-Драйфус вече не е е между живите, но корпоративната корупция в този случай смърди отдалече.

Парадоксалното е, че Хьонес като цяло има проблем с данъците в Германия - той се е изказвал по медиите срещу вдигането им, за да се запазят инвеститорите в страната. Очевидно просто е решил да не ги плаща.

Когато влиятелните му приятели го изоставиха, феновете и отбора на Байерн продължиха да подкрепят своя президент. Но очевидно той толкова беше оплел конците, че трябваше да направи шокиращото признание - укритите пари не са 3,5 млн. евро, а  27.2 млн.евро. За такова нещо по принцип се лежи 10 години в затвора, но Хьонес очевидно е съдействал, защото 62-годишния германец получи 3,5 години зад решетките.

Според някои медии в Германия Хьонес ще може да излиза от затвора през деня и дори да гледа мачове на Байерн. Но трябва да бъде в килията си всяка вечер.

По една или друга причина Хьонес сам си отряза крилете и този случай е удар за германската прокуратура. Всички, които са имали публични контакти с него ще се покрият за известно време, а за феновете на Байерн ще остане горчиво-сладкото усещане, че имаха велик президент, но той се оказа измамник.