Венелин Петков

Директор „Новини, актуални предавания и спорт”

Реклама

Венелин Петков ръководи отдел „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV Media Group от 2014 година. Основна част от професионалната си кариера той изгражда в bTV, където започва работа като репортер и водещ още при създаването на телевизията през 2000 г. По-късно трупа опит и като продуцент на документални филми.

 

Автор е на репортажи и документални филми, между които са „Пътуване в Афганистан” и „Трансформация” в рубриката bTV Документите, репортажите „Поражения” и „Чиста вода” в bTV Репортерите и много други.

 

Той е единственият български журналист, носител на престижната американска награда  „Пийбоди” за майсторство в телевизия, радио и уеб (за филма „Опиум и рози”, еп. 1 от трилогията „Пътуване в Афганистан”).

 

Венелин Петков е магистър по английска филология от СУ „Св. Климент Охридски”. През 1996 г. печели стипендия "Фулбрайт" и продължава образованието си в САЩ.  Има магистърска степен по телевизионна и радио-журналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на щата Мисури-Колумбия.  По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радиоверигата NPR. След стаж в CNN започва работа там като асоцииран продуцент.