Бъдещето принадлежи на робо-журналистиката

Вижте каква е една от най-интересните тенденции в бранша на Четвъртата власт

Реклама

“В мача нямаше драма, тъй като Охайо водеха с 52:25 на полувремето и не изпуснаха преднината...”

Това звучи като откъс от стандартен спортен коментар, нали? Всъщност, този откъс е точно това - напълно стандартен текст, който би могъл да се отнесе за всеки един спорт, само ако се сменят имената на отборите и резултатът. Не е нещо сложно, защото винаги се работи по матрица, а в сфери като спорта не се случват кой знае колко непредвидени ситуации. Звучи като нещо, което може да бъде свършено...и то безплатно. Тоест, от робот.  

Робо-журналистика е тук и навлиза с бързи темпове в новинарските екипи зад Океана. Софтуерни програми на старт ъп-и като StatSheet  събират медийни новини на различни теми. Използвайки алгоритми, софтуерът събира голямо количество информация по дадена тема, след това сортира само  необходимата част от нея и я подрежда в кратка статия.

В случая с мача софтуерът е достатъчно “умен”, че да напише отделни статии за двата играли отбора. Така  на сайта на победителите небрежно ще се отбележи лесната им победа, докато на страницата на  победените ще има кратък материал, който няма да им разбие самочувствието заради слабата игра.

Narrative Science е друг американски старт-ъп, който има софтуер за събиране и публикуване на медийни новини на различни теми. Те могат да бъдат напълно приспособени към стила на всяка медия, освен това могат да бъдат произвеждани, както като репортаж или статия, така и като туитове или графични визуализации.

Любопитното е, че новината за земетресението в Лос Анджелис в понеделник е била публикувана онлайн първо от The Los Angeles Times. И по-точно от техният “робо-журналист”, разработен от човешкият му колега и програмист Кен Шуенке. Робо-журналистиката се ползва и за описване на криминални истории в някои медии в Ел Ей, но в този случай обаче хора следят за това кои от материалите да излязат.

Със сигурност робо-журналистиката идва, за да остане. Просто защото списването на стандартни новини е нещо, с което технологията може да се справи. С по-голяма прецизност, без работното време и без заплата.

Зад Океана вече се надигат мнения срещу “компютърните журналисти”, но няма какво да се направи, защото технологията става все по-разработена и все по-изгодна за медиите. Освен това - кой се страхува от технологията?  Ясно е, че след като имаме достижения като интернет и мобилни телефони, то в някакъв момент технологията ще започне да иззема лесната работа в различни аспекти от живота ни. Все пак не е сложно да напишеш кой е спечелил мача, нали?

Едва ли някой способен журналист е разтревожен от това, че компютър ще описва резултатите в спортната колонка. Или която и да е колонка. 

А и ако монотонната част от журналистическата професия бъде спестена, ще остане повече време за аналитични материали, интервюта и разследвания. Което е основната идея (освен да се спестят пари).