Италиански винени тайни за начинаещи

Вижте повече за непознатия свят на древната напитка на Апенините

Реклама

Италия е известна като страна, където виното е начин на живот. Философията на преживяването на първата глътка от божествената течност се е пропила в културата на страната с вековете. Поради това, сортовете и марките са толкова много и различни, че трудно може да се поберат в една статия.

В северна Италия има горещи лета и много студени зими и най-добрите им вина от районите до Алпите. Те са известни с висока киселинност и свежест, заради големите температурни амплитуди в денонощието, които влияят на качеството. На юг пък зимите са по-умерени, а летата са сухи и горещи, което прави виното по-гъсто.

По принцип, когато погледнете етикета на италианско вино, ще видите името на мястото, където е направено, но не и от какво грозде е. В другия случай пише и вида на гроздето - например Fiano di Avellino означава, че гроздето е фиано, а то е отгледано в провинция Авелино.

Има йерархия на класифицирането на вина в Италия и колкото по-нагоре вървим по нея, толкова повече стават изискванията за неговото производство. Най-ниско в йорархията е Vino- вино за маса. Ако поръчате в заведение в Италия, най-вероятно това ще ви донесат.

По-високо стои виното с инициали IGT на бутилката, защото те следват правила за производството. DOC е една стъпка над  IGT , а на върха са DOCG вината, които са топ-напитките в Италия.  

Италиански пенливи вина

Най-добрите такива вина идват от Франчиакорта в Ломбардия на запад от Милано. Те се правят от сортове грозде като Pinot Nero (Pinot Noir) и Chardonnay, но може да включва и Pinot Bianco (Pinot Blanc).

Вината се разделят според вида си - неотлежали, розе, Saten (пенливо бяло вино, направено само от жълто грозде, известно също и като Blanc de Blancs в други региони) или millesimato (отлежало вино).

Вината Франчиакорта стават пенливи по същата причина като шампанското. Те се правят по метода класико - виното преминава втора ферментация в същата бутилка, в която сте си го купили.

Moscato d'Asti пък е леко пенливо вино, направено от ароматното грозде Moscato в Пиемонт.

Това сладко вино е перфектното за приключване на вечерята, придружено с десерт от плодове.

Сортове грозде за бели вина

Pinot Grigio

Pinot Grigio най-често се намира в североизточната част на Италия в регионите Венето, Трентино и Алто-Адиге. В най-добрия случай виното от него е сухо, с лек вкус на пъпеш и с мек златен цвят на напитката.

Garganega

Ако обичате да пиете Chardonnay, трябва да пробвате Soave от такова грозде - то е също толкова свежо, с ябълкови и прасковени привкуси.

Trebbiano

Това е един от най-популярните сортове грозде в Италия заедно със сицилианското Catarratoи. Започнете първо от Trebbiano Toscano от областите Тоскана и Умбрия, което е свежо, цитрусово вино. Trebbiano d'Abruzzo е от региона Абрузо, където легендарният производител Valentini прибавя праскови, мед, цветя и гъби към напитката.

Продължаваме с основните сортове за червени вина

Nebbiolo

Nebbiolo има способността да пристрастява хората към себе си, така че те да плащат астрономически суми, за да го чакат да отлежи само още едно десетилетие, само още едно десетилетие...Може би, защото дъхът му е на изсушени череши, розови листенца и трюфели.

Най-добрите места за отглеждане на такова грозде са Бароло и Барбапеско, близо до Алба в Пиемонт. Местните вина са отглеждани на най-добрата възможна почва, а, според традицията, тези вина не могат да бъдат продавани години след създаването им.

Други популярни марки са Roero, Langhe, Ghemme, and Gattinara. В Вале д`Акоста в Алпите пък наричат Nebbiolo с тяхното Picotendro, и са съзадли ново вино с сходни качества. Валтелина до швейцарската граница пък е дом на сорт Nebbiolo, наречен от местните Chiavannesca.

Barbera

Вкусът на Barbera е на сушени плодове и билки, и това го прави едно от най-разпознаваемите вина в Италия. То е много пивко и може да се консумира веднага.

Видът грозде Barbera се отглежда из цялата страна, но най-добрите почви за него са в Пиемонт. Друти отлични местни вина са Barbera d'Asti и Barbera del Monferrato Superiore

Sangiovese

Sangiovese е най-отглежданото черно грозде в Италия, но в повечето случаи идва от Тоскана.

От това грозде се прави виното Chianti Classico , което е класика от 1716г, а сортовете грозде  Canaiolo и Colorino правят вината Cabernet Sauvignon и Merlot.

Montepulciano

Montepulciano няма нищо общо със сортовете Sangiovese. Гроздето е много свежо и има превъзходни качества. В Абрузо от него правят  Montepulciano d'Abruzzo, в което слагат череш и ягоди.

Aglianico

Aglianico е грозде, което се отглежда в слънчева южна Италия. Често го наричат "Barolo на Юга" и е известно като много гъсто, с много запомнящ се вкус. Вулканичната почва, в която расте, придава допълнителни качества на виното, което можете да намерите в Кампания и Басиликата, какт и Молисе, Пулия и Калабрия.

Nero d'Avola

Преди остров Сицилия е бил известен с десертното си вино Marsala. Сега множество майстори на виното са вложили изкуството си в много други сухи вина, сред които Nero d'Avola е номер 1. Nero d`Avola има привкус на тъмни сливи и шоколадови нотки, особено когато е в комбинация със Syrah, Merlot или Cabernet Sauvignon.

Други производители предпочитат да акцентират върху лекотата във вкуса му, като добавят разкошното ароматно Frappato.

Corvina

Това грозде може да бъде открито във Венето до Соаве, където се прави едно от най-добрите вина на Италия - Amarone della Valpolicella.

Зърната на това грозде се обират и се оставят да изсъхнат докато станат на стафиди, преди да ферментират. Резултатът е плътен и силен вкус с дъх на череши, сливи и бадеми. Това вино обаче не е евтино, защото процесът, на производството му, наречен appasimentoе, много бавен и скъп.