Как да пишем литература с Evernote

Вижте една интересна апликация, която ще ви помогне да поддържате писането си ред

Реклама

Evernote е мултиплатформено приложение, което е отличен помощник на писателя, защото може да вкара работния ви процес в ред като записва и подрежда вашите бележки.

Хубавото е, че можете  да нагласите Evernote според обичайния ви работен процес. Започнете с това, че е по-добре да разделите папките си за творчеството си, отколкото да държите всички текстове и бележки в една папка. Например:

Фикция-обща: тук попадат нещата, които не пасват на нито един от основните текстове, по които работите. В нея се събират всички снимки, текстови и аудио записки за неща, които са ви направили впечатление. Това е и подходящото място за информация за сайтове за литература .

Фикция-предизвикателства: пробвайте да се поставяте пред малки литературни предизвикателства, за да се окуражите за всекидневно писане, дори, когато не работите по дадена идея.

Фикция-роман: за всяка книга, която пишете трябва да има отделна папка.

Фикция-кратък разказ: добре е да имате отделна папка за всеки разказ.

Основни записки и проучване

Никога не знаете кога ще ви дойде вдъхновението, така че каквото и  да е то, когато и да дойде, винаги е по-добре да го запишете, да го отбележите и да се върнете към него по-късно.

Така, в папката Фикция-обща може да събирате основни проучвания. Ето как можете да организирате тази папка:

Писатели.В тази папка можете да събирате линкове на статии за писатели, които харесвате.

Писане. В тази папка можете да събирате линкове за изкуството да пишеш литература.

Идеи за разработване. Това е за всички онези неща, които ти правят впечатление и от които може да излезе добра история.

Снимки. Хубаво е да имате снимки от хора или места, които са ви вдъхновили. Така няма да ги забравите и те винаги ще са ви пред очите, когато искате да ги опишете.

Откъси. Никога не знаете дали една подхвърлена или дочута фраза на улицата няма да отключи вдъхновението ви. Трябва да имате специално място за такива мисли.

Evernote вероятно не е най-доброто приспособление за помощ на писателите. Можете да пробвате с Scrivener, защото то е направено за писатели, приятно е и добре организиран. Можете да потърсите и други в нета, но за събиране и обработване на идеи Evernote е много подходящ.

Тренировката на писателя

Можете да се тренирате или да се забавлявате, когато не работите по конкретен текст. Например, вземете една от снимките от папката си, първата, която ви попадне и напишете 500-1000 думи по нея. Можете да се упражнявате в описанието и  диалога, а хубавото на Evernote е, че можете да пишете директно под снимката.

Можете да пробвате и нещо друго. Затворете си очите и си представете врата. Каквато и да е. Мислете за цвета и формата на вратата, каква е дръжката. Посегнете, отворете вратата и започнете да пишете за това какво виждате от другата й страна.

Третият вариант е да пробвате с асоциации с думи. Намислете си една дума и започнете да пишете всички различни думи, идеи, имена и въобще всичко, което започва с думата, за която сте се сетили.

Това е отлична разгрявка, преди да седнете да пишете сериозно. А и е добре да записвате всичко, защото не знаете кога можете да ползвате някоя от изникналите идеи.

Използвайте таговете умерено

Маркирайте всеки текст, по който работите, с двубуквен таг, който на практика е съкращение от заглавието. Това е полезно, ако случайно напишете, който е извън структурата на разказа.

Добре е и да тагвате имената на героите, дори извън папките за тях. Когато използвате  List view  за сцените, колонката за таговете ви дава възможност да се присетите кой герои какъв е.

Всичко това бяха технически е подробности за приложението Evernote. Останалото зависи от таланта и вдъхновението ви.