Щастието е доста лесна работа

Вижте шест сигурни начина да бъдете щастливи

Реклама

Щастие. Няма човек, който да не го иска, за повечето от нас то е основна цел в живота. Казват, че трябва имаме страхотна работа, добро семейство и поне 11.5 месеца ваканция, за да кажем, че сме щастливи. Но всъщност можем да го постигнем и много по-лесно. И то веднага.

Eто няколко сигурни начина:

1. Изхвърлете негативните мисли в кошчето (буквално)

Напишете всичко лошо, което си мислите и изхвърлете листа в кошчето. Или ако предпочитате го изгорете. Така ще се освободите от отрицателната енергия, поне за кратко. Ако повтаряте това занимание редовно, може и да се научите как се "бракуват" лоши мисли. Тази стратегия се използва като бърз начин, за да изчистите главата си от негативизма, който се е натрупал.

2. Използвайте въображението си

Човешкото въображение е достатъчно могъщо, така че го използвайте за положителни цели. Професор Хенрик Ерсон смята, че сензорните сигнали, генерирани от него са толкова силни, че могат да променят възприятието ви в реалния свят.

Той споделя свое изживяване:
Един ден се чувствах много мързелив, не можех да стана от леглото. Не можех да се мотивирам да направя нещо полезно. Тогава си представих тигър, който тича към мен с голяма скорост. Помислих си, че ако не стана, ще ме нападне, но ако стана, ще спася живота си. Разбира се, станах. Така че, размърдайте си въображението.

3. Спрете да купувате вещи, купувайте преживявания

Според проучване хората губят прекалено много време в това да мислят за какви материални придобивки да изхарчат парите си. Много по-полезно би било да отделят време на трупане на опит и впечатления, които водят до запомнящи се преживявания. Година по-късно телефонът е остарял, но пътуването до Рим не е, нали? Може да ви откраднат телефона, но не и споменът, който пазите от Рим...

Материалните неща ни правят щастливи, но за много кратко. Докато натрупания опит и впечатления създават това чувство за много по-дълго. Тъй че ако искате да сте щастливи за по-дълго - купете билет за самолет или концерт, а не си харчете парите за телевизор или нов телефон.

4. Давайте
Доказано е – даването е вроден източник на щастие за хората. Проучване е установило, че децата преди да навършат две години са по-щастливи, когато възрастните дават лакомства на другите, а не на тях. Оказва се, че щастието може да се купи, стига да харчим парите си за някой друг.

5. Тренирайте мозъка си като монах

Матю Ричард е будистки монах, който смята себе си за "най-щастливия човек в света". Каква е тайната му?
"Винаги сме ядосани, ревнуваме, гневим се. А има възможност за промяна, защото всички емоции са мимолетни. Можем да трансформираме съзнанието си, стига да пожелаем. Медитацията ни дава тази възможност. Затова има монаси, които можем да наречем олимпийски шампиони на ума. Установено е, че монасите са четири пъти по-щастливи от другите хора".

Монасите прекарват толкова време в положително мислене, че негативните мисли и тревогата отиват на много заден план. Те използват и силата на повторението и така свикват да бъдат щастливи.

6. Фокусирайте се

Знаете ли, че разсейването ви прави нещастни? Когато се съсредоточиш, можеш да избегнеш отрицателната енергия. Когато накарате някой да си представи, че е спечелил от лотарията, той ви казва какво ще направи - ще иде в Италия, ще си купи кораб, ще отиде на плажа. Никой обаче не мисли как би се чувствал. Оказва се обаче че това е по-важно за положителните емоции.
И друго - фокусирайте се върху настоящето - не мислете за минало и бъдеще. Истинското щастие е да знаете какво е важно за вас точно в този момент и да се съсредоточите върху него.