Какво да посетим в района на Сандански и Благоевград

Югозападна България безспорно е един от районите, в които има много какво да се прави и види

Реклама

Здравейте, пътешественици! Набелязахте ли вече следващата дестинация? Горещините на лятото лека-полека започват да отстъпват и вместо само да мързелуваме край морето или басейна, предстоящите хубави дни можем да запълним с приятни пътувания сред забележителностите на България.

Югозападна България безспорно е един от районите, в които има много какво да се прави и види. Ето защо, в следващите редове ще Ви представим някои от местата, които задължително трябва да посетите.

Обиколката ни в района ще започнем от Благоевград – административният, културен и исторически център на Югозападна България. Градът ще Ви посрещне с многобройни забележителности, спокойствие и чист си въздух и неповторим дух, който завладява и ще Ви накара да се влюбите в него завинаги.

За да можете да се насладите на всичко, което Благоевград предлага, не бързайте – останете тук поне 2-3 дни. Градът ще Ви посрещне с вкусна храна и прекрасни места за настаняване, които допълнително ще допринесат за запомнящ се престой. Вие обаче разгледайте добре предложенията за отсядане. За да получите максимума, изберете хотел Благоевград , който може да Ви предложи много повече от легло. Изберете хотел с панорамни басейни, модерни и уютни стаи, натурална храна от собствени ферми и 4-звездно обслужване.

И още нещо, нека е близо до най-големия парк и емблема на Благоевград – Бачиново, защото разходката ни започва именно от тук. Паркът ще Ви предложи много място за спорт и почивка, детски площадки, велоалеи и приятни заведения. В центъра на парка има голямо езеро с патици и лебеди, където можете да карате водно колело и други атракциони. Тук  работи и въжен парк, който е истинско предизвикателство за малки и големи, а най-малките могат да се порадват на животните в обособения зоо кът. А ако огладнеете и обичате да приготвяте храната си сами, покрай езерото са изградени удобни барбекю  зони, където да си направите скара и да се съберете с приятели.

Възрожденският квартал „Вароша“ е друга забележителност на Благоевград. Той ще Ви посрещне с белите си къщи и тесни калдъръмени улички, нашепващи за отминали времена. Кварталът е своеобразен етнографски комплекс, съхранил духът на Възраждането. Днес къщите му са дом на различни кръжоци и школи за децата на Благоевград, други са превърнати в ателиета и галерии на местни творци, а атмосферата се допълва от автентични ресторантчета с традиционна за района кухня. Тук се намира и църквата „Въведение Богородично“, която е един от паметниците на културата в града с национално значение. Църквата е осветена през 1844 г. За времето си тя била една от най-богатите и най-пищните в региона.

Отделете време и за кратък преход до 33-метровия кръст, който се извисява над Благоевград. До него води еко пътека, а самият кръст е част от Православен мемориален комплекс „Памет и вяра“. В района са изградени много места за отдих и почивка, красив параклис, както и постоянна изложба с фотоси от миналото на града. До тук можете да стигнете и с автомобил, а панорамата към Благоевград е впечатляваща.

За да усетите колоритния дух на Благоевград, няма как да не отделите време и за центъра. Площадът с фонтаните, главната, уличките със заведенията – това са местата в града, където кипи живот от сутрин до вечер. Дали за разходка, чаша кафе покрай паметника на Гоце Делчев или прекрасна вечер с приятели, центърът на Благоевград ще Ви предложи емоции, които ще помните дълго.

Модерен хотел, в който след разходката да се поглезите със СПА, гледки към склоновете на Рила и превъзходна храна, е перфектното място за отсядане, ако искате да видите богатствата на Югозападна България. От тук би било и перфектното място като отправна точка за еднодневна екскурзия до град Сандански. А стигнете ли тук - дишайте дълбоко! Освен, че е градът с най-много слънчеви дни в годината, Сандански се слави и с изключително полезният си планински въздух. Сгушен в полите на Пирин, градът привлича туристите и с многобройните си минерални извори.

На входа на града ще Ви посрещне паметникът на Спартак. Легендата разказва, че именно тук е роден и израсъл храбрият тракийски воин, в чиято чест е изграден мемориалният комплекс в началото на Сандански.

В самия център на Сандански е епископската базилика, датирана от IV-VI в., както и комплексът около нея. Базиликата е открита при спасителни археологически разкопки през 1989 година. Тук можете да видите възстановената грандиозната архитектура, богатата художествена украса от каменно-декоративна пластика, стенна живопис и мозайки – една сграда, доминираща в града през късноантичната епоха.

Самият град ще Ви очарова и с прекрасния парк „Св. Врач“. Това е един от най-големите паркове в България и единствен с пясъчни алеи. Площта му е 344 декара, а в него са засадени над 160 растителни вида.

На 15 км от Сандански е местността Рупите с храма на баба Ванга. В района е изграден цял комплекс, където освен къщата-музей на пророчицата, можете да видите различни животински и растителни видове, минерални извори и басейни. Наблизо са най-малкият град в България – Мелник , известен с архитектурата си, Мелнишките скални пирамиди, Роженският манастир с чудотворната икона на Света Богородица.

.