За сериала

Реклама

В основата на телевизионната поредица са книгите-бестселъри на Тери Брукс, който лично участва в подготовката на екранизацията и като изпълнителен продуцент. Адаптацията е дело на Ал Го и Майлс Милър („Smallville”), и Джон Фавро („Железният човек”). „Хрониките на Шанара” е базирана на втората книга – „Камъните на Елфите” („The Elfstones of Shannara”), където основният фокус е върху внука на главния герой от първия роман. Главните роли в първия сезон на продукцията са разпределени между Попи Дрейтън, Остин Бътлър, Ивана Бакеро, Ману Бенет и любимия Джон Рис-Дейвис (Гимли от „Властелина на пръстените”). Невероятните кадри са заснети в Нова Зеландия.

Премиерата на сериала „Хрониките на Шанара” на 5 януари тази година по MTV е гледана от 7.5 милиона зрители. Според “Форбс” поредицата може лесно да бъде сравнена с “Игра на тронове” и “Хобит”, но всъщност напомня повече на легендарната сага “Междузвездни войни”. На страниците на списанието се казва още, че “Шанара” е микс между фантастика и фентъзи, където вместо научното, доминира приказното. Сериалът умело е използвал бюджета си така, че да изгради достоверен на вид свят, а историята е поднесена така, че да се хареса и на фенове, и на хора, които принципно не обичат фентъзи.

Действието в „Хрониките на Шанара” се развива хиляди години след унищожаването на нашата цивилизация. Земята е разделена на познатите Четири Земи, чието население е смесица от различни раси, включващи: елфи, джуджета, тролове, гноми и хора. В центъра на събитията е семейство Шанара, чиито потомци са наследници на древната магия. С приключенията си те постоянно променят бъдещето на света около тях.

Историята започва с ужасна, черна сила, недосегаема през годините. Когато Амбърли - млада елфска принцеса, Уил - последният потомък на семейството на Шанара, и Еретриа – странстваща скитница, разбират че само те могат да спрат злото, сформират таен съюз. Тяхната на пръв поглед невъзможна задача да спасят света се превръща в пътешествие, в което главна цел е самоопознаването. Те всъщност намират вътрешна сила, за да преодолеят съмненията и страха.