За сериала

Реклама

Най-успешният турски сериал "Листопад" (Yaprak Dokumu), многократно надминал популярността на превърналия се в хит в България „Перла”, започна по bTV. Сериалът е по едноименния роман на Решат Нури Гюнтекин - един от най-известните класически автори и драматурзи, известен на българските читатели с бестселъра си "Чучулигата".

Семейната драма разказва за Али Ръза Текин и съпругата му Хайрие, които отглеждат петте си деца в малък град, като ги възпитават в уважение към моралните ценности. Семейството решава да се премести в Истанбул, след като една от дъщерите (Неджля) е приета в университет там, без да знае какво ще им донесе бъдещето. Модерният начин на живот и икономическите трудности постепенно отслабват силните връзки между членовете на семейството. Всеки тръгва по своя път, докато Али Ръза започва да губи контрол над нещата. Ще успее ли главата на семейството да сплоти семейството отново?

"Листопад" е най-награждаваният сериал в Турция. През 2007 г. получава 4 награди за най-добър сериал, включително за най-добра семейна драма. През 2008 г. е удостоен с 5 награди за най-добър сериал, както и с награда за оригинална музика. Двама от главните герои - Халил Ергюн (Али Ръза Текин) и Бену Йълдъръмлар (Фикрет Текин) - са отличени за най-добри актьори на 2008 г. И през 2009 г. "Листопад" печели награда за най-добър сериал, а Халил Ергюн получава приз за най-добър актьор в главна роля за 2009 г. Наградите са присъдени от най-авторитетните телевизионни канали и списания в страната.

Режисьор: Месуде Ерарслан

В ролите: Халил Ергюн (Али Ръза Текин), Гювен Хокна (Хайрие Текин), Бену Йълдъръмлар (Фикрет Текин), Джанер Куртаран (Шевкет Текин), Гьокче Бахадър (Лейля Текин), Фахрие Евджен (Неджля Текин), Дениз Чакър (Ферхунде Кара), Седа Демир (Седеф), Толга Карел (Оуз Айхан) и др.

Герои

Али Ръза Текин (Халил Ергюн)
Един баща, който е готов да направи всичко, в името на децата и да запази доброто име на семейството си.
Той поставя семейните ценности на първо място, честта и достойнствата преди всичко. Животът му нанася много удари, но той полага много усилия да запази семейството и да помогне на децата си. Освен, че е опора на децата си, той прави всичко възможно да осигури хляб на масата, което не винаги се оказва лесна задача. Али Ръза е съкрушен, когато любимата му дъщеря – Фикрет, напуска дома му.

Хайрие Текин (Гювен Хокна)
Майка, която често застава между децата и съпруга си, както много други. Дотолкова е обсебена от чувството за чест на Али Ръза, че не успява да покаже обичта към децата си и да забележи кой държи на нея. Но не е толкова съзнателна като Али Ръза.
Тя е изключително привързана към всичките си деца и въпреки грешките им, майчината й любов надделява. След като Неджля бяга от дома си, Хайрие не престава да се интересува от дъщеря си и дали е добре.

Фикрет Текин (Бенну Йълдъръмлар)
Най-голямата дъщеря в семейството. Единствената на татко. Господарка на търпението и вярата. Разбира всичко, което вижда, но характерът й е труден за обяснение. Фикрет е скъпоценният камък на г-н Али Ръза. Живее в голямото семейство.
След като Неджля бяга от дома им и за малко не разрушава семейството, Фикрет решава да се избяга от проблемите и обвиненията и се омъжва за Тахсин. В новия си дом, обаче Фикрет така и не намира спокойствие, защото свекървата й я тормози чрез непрекъснати обвинения.

Шевкет Текин (Джанер Куртаран)
Единственият син в семейството. Най-голямата му надежда. Често си играе с живота. Голямата липса на опит му докарва много неприятности на главата. Но с времето успява да се смири, да разбира и да се учи. Опитва се постоянно да се пречисти от алчността на Ферхунде и от раните, свързани с нея в миналото.
След като започва работа в банка, Али Ръза отстъпва мястото на глава на семейството на Шевкет. Непрекъснатите нападки на съпругата му и натискът да осигури семейството си пречупват Шевкет и той взима необмислени решения.

Ферхунде Кара (Дениз Чакър)
Единствената снаха в семейството. Лошото детство и неприятните спомени от миналото описват най-добре характера й (хвърлят най-много сянка върху сегашното й поведение). За да може да повярва в себе си тя чувства, че трябва да се въздържа от това да прави злини. Най-голямата й цел е да живее по-добре и да се захваща с уроците на живота.
Тя е единствената в семейството, която научава всички тайни. Това й позволява да манипулира другите, понякога за своя изгода, понякога за доброто им. След като започва да използва тайната връзка на Оуз срещу него, той й обявява война. Въпреки това, Ферхунде надделява и го изпраща в затвора.

Оуз Айхан (Толга Карел)
Какво следва от това, когато се противопоставяш на Али Ръза. Целта на Оуз е колкото се може по-скоро да забогатее и затова е готов да направи всичко. Но животът и него го учи на много неща.
Той се възползва от дадената му възможност и много скоро е разкрит. Именно конфликтът му с Ферхунде го вкарва в затвора. Оуз се жени за Лейля, но скоро я изоставя, за да избяга със сестра й Неджля. Когато разбира, че Джейда е бременна от любимия й, Неджля го изоставя. Въпреки че никога не изоставя детето си, Оуз не може да забрави старата си любов и продължава да се бори за нея, дори докато е в затвора.

Неджля Текин (Фахрие Евджен)
Неджля е четвъртото дете в семейството. Умно и работливо момиче. На път е да се омъжи за Джем, но в последния момент решава, че любовта й към Оуз е по-силна и бяга с него, въпреки че е съпруг на сестра й. Импулсивното й решение кара семейството й да се откаже от нея.
По-късно Неджля започва да осъзнава грешката си, но гордостта й не й позволява да се върне в дома на баща си.

Лейля Текин (Гьокче Бахадър)
Тя е трето дете в семейството. Надеждата на баща си. Но не е подготвена за живота в Истанбул.
След като Ферхунде принуждава Оуз, той се жени за Лейля. Въпреки, че тя знае за връзката му с Джейда, си затваря очите. Когато обаче той бяга с Неджля, Лейля не може да го преживее и започва да ходи на психиатър. Адвокатът й я развежда и в процеса на развода, Лейля започва да се влюбва в него, без да го осъзнава.
Въпреки че й се иска, Лейля все още не е способна да прости на сестра си Неджля.

Тахсин Башсой (Ахмет Сарачоолу)
Тахсин е в зряла възраст. Той е зрял мъж. Единственото му желание е да има щастливо семейство. Жени се за Фикрет, за да има домакиня в дома си, но постепенно се влюбва в нея.

Седеф (Седа Демир)
Седеф е едно невинно момиче. Има силен характер, макар да изглежда тиха и кротка. Лудо влюбена е в Шевкет, но любовта й е по-скоро платонична, защото осъзнава, че той никога няма да бъде неин.

Джеврие Башсой (Гюлен Йоктен)
Майка на Тахсин и свекърва на Фикрет. Тя не престава да обвинява  снаха си за всички злини в дома на сина си.

Нехир Ханъм (Бедия Енер)
Майка на Седеф. Тя е отгледала дъщеря си и за нея е и баща, и майка. Понякога е с по-труден характер и от госпожа Хайрие.